Държавата абдикира от хората!, провикна се президентът Радев. Държавата отговаря

...
Държавата абдикира от хората!, провикна се президентът Радев. Държавата отговаря
Коментари Харесай

Частните пъдари и спасената държавност

" Държавата абдикира от хората! ", провикна се президентът Радев. " Държавата дава отговор за сигурността на жителите! ", съгласи се основният прокурор Цацаров. И изпратиха злощастния Закон за частната охранителна активност на конституционните магистрати. Всъщност претекстовете на двамата са пресилено съществени, в случай че се вземе поради, че нескопосаният нормативен акт съвсем не трансформира досегашното състояние. Но към този момент в българския юридически мир няма казус закон да е разгласен за противоконституционен заради нелепост.

ЗЧОД не овластява в допълнение частните охранителни компании, като се изключи че включва към зоните им на деяние " урбанизираните територии ", за които кметовете по места сметнат, че се нуждаят от повече физическо или техническо наличие за справяне с битовата престъпност. Министерство на вътрешните работи - макар всички предизборни обещания и на ГЕРБ, и на съдружните им патриоти - по този начин и не сколасаха да обезпечат полицейско наличие във всяко обитаемо място. И в случай че Радев и Цацаров през днешния ден схващат, че страната е абдикирала от опазването на конституционно обезпечените право на живот, здраве, благосъстоятелност, то бабите и дядовците в откъснатите от света на жълтите павета от дълго време го знаят. И към този момент не броят, какъв брой пъти са обирани, бити, насилвани. Просто се радват, че са още живи.

Министерство на вътрешните работи няма запас, по тази причина измененията в ЗЧОД са потребни. Защо няма запас най-добре финансираната и най-зле реформираната система? И с изключение на за заплати, къде отиват милионите в бюджета за това ведомство. Но това е дългата тематика.

Кой сподели, че частните охранителни компании имат потенциала, кадровия капацитет и готовността да изпълнят задания по обезпечаване на сигурността на " урбанизираните територии ". Кой не е виждал частен охранител? Това е пенсионер на доизживяване на някоя преграда (пак добре, в случай че е от Министерство на вътрешните работи или МО) или крепък юноша пред чалготека, чийто роден дом е фитнесът, а речниковият ресурс - съвсем като на павиан. Колко хора, непригодни за сходна работа, са назначени, никой не знае. Ясно е по какъв начин се получава пакета документи, нужни за постъпване. И до момента в който за достоверността на свидетелствата за съдимост може да се подсигурява, то медицинските и психическите прегледи са си искрено менте. Като изключим добре квалифицираните високоплатени експерти в този бизнес, които, несъмнено, няма да се втурнат да пазят села и бостани, заплатата в сектора е в рамките на минималната. Охранителите в множеството компании са удовлетворени, когато най-малко се изплаща постоянно. За застраховки малко на брой са чували. Специални умения за самоотбрана, юридическа просветеност и познаване на законите не има съвсем никой, с изключение на ветераните от силовите структури. И чакаме от тази " войска " да се оправи с битовата престъпност? Това не е противоконституционност, това е прям идиотизъм.

Не може да се отхвърли, че в закона има зрънце деловитост, затрито под тоновете безсмислия. Да погледнем нашият по-голям брат и ярък образец във всичко Съединени американски щати. Там структурите с полицейски пълномощия са толкоз доста и разнородни по права, пълномощия, зависимост, че за изброяването им ще на нужни няколко страници: федерални, щатски, окръжни, общински, шерифски и така нататък Съществува строго разделяне на пълномощията - пълноправни полицейски служби, такива с лимитирани пълномощия и единствено с охранителна активност. В някои щати общинската полиция пък е натоварена само с защитата на правосъдната власт. С една едничка задача - да служат и да пазят.

Без да изпадаме в детайлности - в Съединени американски щати редица огромни университети имат лична полиция. Тя има действителни полицейски пълномощия, само че единствено в образователното заведение, кампусите и прилежащите територии. Служителите им са постоянно обект на злоба от сътрудниците, тъй като университетите не са небогати, имат богати спонсори и нерядко " университетските ченгета " са по-добре екипирани и платени от другите.

Ако обобщим тези два абзаца - децентрализация. По-голяма власт на районните дирекции на Министерство на вътрешните работи, финансиране съгласно потребностите на съответния регион, само че и съгласно постигнатите резултати, опция на общините да основават свои звена за защита от полицейски чиновници, прецизиране на проектите за полицейско наличие в селата и отдалечените региони, преоценка на ролята и мястото на жандармерията (по законов път) в защитата на публичния ред. За доказване на нуждата от последното не би трябвало да вървим до Франция, а единствено до Кюстендил, където в сезона на черешите от години българските жандармеристи показват своето КПД.

Безспорно частният охраняем бизнес има място в системата на сигурността. Но той не се нуждае от харизани за защита и защита урбанизирани територии, а от доста по-строги правила за активност, кадрови асортимент, готовност на персоналния състав, правилник за тясно взаимоотношение с останалите субекти на правоохранителната машина.

За ЗЧОД ще се заприказва още един път. Когато Конституционният съд произнесе своя вердикт. За сигурността на дребните, а и освен обитаеми места ще се приказва още дълго. И по-добре да приказват експертите, а не това да става във връзка следващата покруса.

Сред всичко това се появи един колорит, който не е за подценяване.

Досега държавността сякаш бе бранена единствено от един политик, от една институция. В рамките на пълномощията - с президентско несъгласие, в границите на персоналния морал и съвест - с вербални послания. Сега обезпокоените за държавността станаха двама. Главният прокурор сякаш се разсъни от зимен сън и разбра, че към него нещо не е наред. Досега или толкоз можеше, или толкоз му позволяваха. Но за седмица Цацаров на два пъти отбрани поомачканата си известност на правник. И сезирането на Конституционен съд за частните пъдари е по-малко симптоматичното.

Главният прокурор отхвърли да изпрати представители на държавното обвиняване в така наречен работна група на правосъдната Цачева за промени в Наказателен кодекс за неизбежната защита. Така той от една страна показва отношението си към креативните напъни на самодейния кръжок по законодателство, наименуван парламент, към компетентността на министъра и неговите доближени. А от друга - нежеланието с наличието на магистрати да се легитимира един към този момент признат на политическо равнище неумен и нездравословен текст.

Сигналът е добър. Дано не е единствено минутен ентусиазъм. Защото с изключение на позитивното усещане, някъде Цацаров остави и негативно такова - строши хатъра на Б.Б. Това не се случва постоянно, а се прости още по-рядко. Но в името на държавността си заслужава.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР