Дарението на имот е една от възможностите за прехвърляне на

...
Дарението на имот е една от възможностите за прехвърляне на
Коментари Харесай

Колко струва прехвърляне на имот чрез дарение

Дарението на парцел е една от опциите за прекачване на всевъзможен тип недвижимо имущество от един притежател на различен. Подобно на покупко-продажбата, то също се прави посредством съдействието на нотариус и при единодушието и на двете страни по договорката. Процесът съставлява контракт, посредством който страната на донора трансферира и преотстъпва парцела за безплатно прилагане на другата страна, наричана „ дарен “. В най-честите случаи, прехвърлянето на парцел посредством подаяние се реализира сред родственици, защото е комфортен и преференциален метод за реализиране на договорката, а и по никакъв метод не е в тежест на отсрещната страна, изясняват специалистите от „ Адрес ”.
 
Какво включва процесът по прекачване на парцел посредством подаяние?
 
Прехвърлянето на парцел посредством подаяние от един притежател на различен се разграничава от придобиването на имуществото посредством покупко-продажба, защото по този метод му се дава безплатно прилагане, без договорката да има веществен темперамент. Най-често тази процедура се употребява при прекачване на жилище сред родственици, само че са вероятни и други условия. Това, което доста разграничава дарението на недвижимо имущество от реализирането на покупко-продажба, е гаранцията за новия притежател, че парцелът става безплатно негова персонална благосъстоятелност. Така без значение от това дали той/тя е встъпил/а в брак, имуществената благосъстоятелност принадлежи единствено и само на надарения, за разлика от покупката на парцел по време на брак, когато жилището е благосъстоятелност на двамата съпрузи. Разбира се, парцел може да се трансферира посредством подаяние и в други случаи и на други лица, в това число и на малолетни, стига те да са съответно показани. 
 
Процедурата по прекачване на парцел посредством подаяние се прави пред нотариус и наложително в региона, в която се намира съответният парцел. Като всяко едно прекачване на недвижимо имущество, и в този случай процесът е придружен от документи, която е належащо да бъде авансово готова и показана от страна на донора. 
 
Какви са главните разноски?
 
За да може да се реализира договорката за прекачване на парцел посредством подаяние, както при всяка друга, обвързвана с недвижимо имущество, се заплащат плануваните в закона налози и такси, регламентирани в Закона за локалните налози и такси. Както при покупко-продажбата и замяната, по този начин и при дарението, тези такси са локален налог, нотариална такса и такса регистриране. 
Нотариална такса
 
Нотариалната такса се заплаща на нотариуса, удостоверяващ прехвърлянето на парцела посредством подаяние, като се пресмята по избрана канара и се заплаща в % от удостоверявания веществен интерес, според Закона за нотариусите и нотариалната активност. 

Местен налог
 
При подаяние на недвижимо имущество, локалният налог се дефинира въз основа разпоредба на съответната Община, като данъчната ставка при подаяние сред съпрузи или родственици от права линия (родители, деца, внуци) е 0 на 100. Варира сред 0.4  и 0.8 на 100 при подаяние сред братя и сестри и техните деца, а при подаяние сред лица отвън горепосочените, стойностите на данъчната ставка се дефинират сред 3.3 на 100 и 6.6 на 100.
 istock istock
Такса за регистриране
 
Таксата за регистриране и преписи на договорката е в размер от 0.1% от удостоверявания веществен интерес, само че не по-малко от 10 лева, и се събира от Агенцията по вписванията.
Необходими документи
 
Пълен лист на нужните документи за прекачване на парцел посредством подаяние, можете да откриете тук:

Нотариален акт
 
На първо място донорът би трябвало да удостовери правото си на благосъстоятелност върху парцела, който се подарява, като това се случва чрез нотариален акт, наследство, правосъдно решение или контракт за доброволна подялба. В нотариалното произвеждане вземат участие и двете страни - тази на донора и на надарения.

Да продам или да отдам парцела си чартърен: Кое е по-изгодно?

Удостоверение за данъчна оценка на парцела
 
Необходимо е и представянето на уверение за данъчна оценка, като би трябвало да бъде придружено от декларация, че притежателят няма неплатени налог здания и такса боклук за парцела. 

Пълномощно (при необходимост)
 
Законовите разпореждания позволяват при потребност дарението да бъде осъществено и от упълномощено от донора лице. В пълномощното обаче се показват всички данни, свързани с парцела, които са предмет на прехвърлянето. В това число попадат границите и размера на недвижимото имущество, даже и съседите - в резюме всичко това, което е вписано в нотариалния акт. 

Удостоверение за наследници
 
Ако процедурата по подаяние е обвързвана с прехвърлянето на унаследен парцел, то следва да се приложи и уверение за наследници. Ако недвижимото имущество пък е в режим на съпружеска имуществена общественост (СИО), то имайте поради, че е нужно да бъде показан дубликат от документа за подписване на цивилен брак. В подобен случай дарението би трябвало да бъде направено и от двамата съпрузи.
 
Ако дарението се прави в интерес на брачен партньор или деца, се показва и уверение за фамилно състояние, уверение за подписан цивилен брак, или акт на раждане, в случай че дарението е в интерес на детето. 
 istock istock
Кадастрална схема
 
В случай че дарението планува прекачване на земя или идеални елементи от нея, се изисква и кадастрална схема на парцела. Скицата, която се издава от Агенцията по геодезия, картография и кадастър. Когато става въпрос за прекачване на независими обекти в здания, да вземем за пример апартамент, гараж, магазин и други, е належащо използването на кадастрална скица.
 
Процесът е придружен от попълването на две заявления, едната от които се подписва и от двете страни, а другата единствено и само от даряващия. Важно е да знаете, че според от самостоятелните специфики на процедурата по прекачване, е допустимо използването на спомагателни документи.
 
За какво да внимаваме при прехвърлянето на парцел посредством подаяние?
 
Подобно на покупко-продажбата на парцел, и при дарението на подобен тип имущество договорката може да бъде развалена. Дарението следва да бъде анулирано, когато дарения съзнателно направи опит за ликвидиране на донора, негов брачен партньор или негово дете, или е съизвършител в такова действие, като се изключи случаите, които изключват наказуемостта. Отмяна може да бъде избрана и при условия, в които надареният набеди донора в закононарушение, наказуемо с отнемане от независимост не по-малко от три години, в случай че набедяването се преследва по просба на потърпевшия и такава не е подадена. Друго събитие е отводът на надарения да даде на донора прехрана, от която той се нуждае. 
 
Иск за анулация на дарението на някое от посочените учредения може да бъде предявен от донора в едногодишен период от узнаването. До приключването на този период искът може да бъде предявен и от наследниците на донора, в случай че той е умрял преди този момент.

Дарение на недвижимо имущество може да бъде анулирано ако с него наследодателят е уязвил непокътнатата част от наследството на своите низходящи, родители или брачен партньор. Искът за възобновяване на непокътната част от наследството се погасява с приключването на 5-годишен период. При даренията той стартира да тече от момента на разкриване на наследството.
В Семейния кодекс е планувана и опция за анулация на даренията след бракоразвод, в случаи, посочени в гражданските закони, или в случай че такава анулацията е авансово посочена в контракта за подаяние или в брачния контракт.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР