Дарение на предмети, принадлежали на еврейската общност в Силистра, получи

...
Дарение на предмети, принадлежали на еврейската общност в Силистра, получи
Коментари Харесай

Теренно проучване за живота на еврейската общност в Силистра извършват експерти от музеите в Русе и Силистра

Дарение на предмети, принадлежали на еврейската общественост в Силистра, получи Регионален исторически музей – Русе. Това са будилник и джобен часовник, благосъстоятелност на основния равин на Силистра Давид Ааронсон, молитвеник и шофар – духов инструмент, изработен от рог на овен, с който, съгласно донора, е било известявано идването на Новата година при евреите, което нормално се случва сред 16-и и 23-и септември. Предметите са подарени от Хаджи Огнян Георгиев от Силистра, който бе и един от главните информатори, споделил мемоари за локалната еврейска общественост – ежедневие, празници, практики и пространства, които обитават.

Теренното изследване за живота на еврейската общественост в Силистра се извърши от специалисти от музеите в Русе и Силистра – етнографите Искра Тодорова и проф. Николай Ненов, историчките Ренета Рошкева, Вера Милева и доктор Наталия Минчева и експертът по връзки Силвия Костадинова. Целта на проучването е да се конструират културни направления за местата наизуст, обвързван със запазване на знанието за българските евреи на територията на двата крайдунавски града. В продължение на няколко месеца екипът от двата музея ще изучи градските пространства в Русе и Силистра, с цел да систематизира основни топоси, обвързани с живота и активността на общността. Паралелно с това се осъществят и изявленията с представители на еврейските общности, които ще разширят така наречен тематична карта от точки, обрисувани към този момент от експертите. Културните направления, които следва да бъдат образувани, ще се интегрират в екскурзоводските услуги на двата исторически музея, което ще обогати техния изчерпателен репертоар. Проучвателските действия ще намерят своя образен израз в основаването на дипляна, която ще показва фотоси и къси анотации на съответните обекти от маршрута. Целта е евентуалният консуматор да може да се възползва от услугата и без директното присъединяване на екскурзовод. Предвижда се дипляната да се популяризира гратис при посещаване на някой от музеите. След конструирането на маршрутите, ще бъдат направени и промоционални турове.

В рамките на визитата си в Силистра, екипът разказа квартала на евреите, постройката на Синагогата, гробът на Елиезер Папо, който притегля стотици поклонници, като групи имаше и по време на пребиваването на откривателите там. Проведени бяха и поредност от изявленията с представители на общността.

Проучването е част от план „ Създаване на културни направления, свързани с паметта за еврейските общности в Русе и Силистра “, създаден от взаимен екип от Регионалните исторически музеи в Русе и Силистра във връзка 80 години от спасяването на българските евреи по време на Втората международна война. Концепцията се осъществя с поддръжката на Министерство на културата.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР