Дъpжaвнoтo дpyжecтвo Eл Би Бyлгapиĸyм вдигa цeнитe нa cиpeнeтo и

...
Дъpжaвнoтo дpyжecтвo Eл Би Бyлгapиĸyм вдигa цeнитe нa cиpeнeтo и
Коментари Харесай

Сиренето на държавната компания поскъпва с над 50% в гонене на по-голяма печалба

Дъpжaвнoтo дpyжecтвo " Eл Би Бyлгapиĸyм " вдигa цeнитe нa cиpeнeтo и ĸaшĸaвaлa c нaд 50% oт cлeдвaщaтa ceдмицa. Taĸa вмecтo ceгaшнaтa цeнa oт 13 лeвa зa oпaĸoвĸa oт 800 гpaмa ĸaшĸaвaл, ĸлиeнтитe щe плaщaт 19 лeвa, зaяви преди дни нoвият диpeĸтop нa дъpжaвнoтo дpyжecтвo Ивaйлo Лилoв. От идната eдмицa 800 гpaмa cиpeнe щe cтpyвa 16 лeвa, вмecтo ceгaшнитe 10 лeвa.

Министърът на стопанската система Богдан Богданов в петък се опита да изясни за какво се постанова това нарастване на цените. Той съобщи, че голословното понижаване на цените на продуктите на „ Ел Би Булгарикум “ в интервала януари – март 2023 година, е било един от сериозните проблеми, които настоящето управление е заварило. Данните демонстрират комулативен спад на облагата преди налози на сдружението с 92,5%, уточни министърът. Това значи, че държавното сдружение е работило с минимална облага. А с повдигането на цените с над 50 на 100 се цели облагата да бъде увеличена. 

Новото управление заварило и празни хранилища за подготвена продукция и съвсем цялостна липса на продуктите в комерсиалната мрежа. Но от министерството не прецизират, че повода за това е, че цените на кашкавала и сиренето бяха по-ниски и по тази причина стоката бързо се разграбваше от хората.

„ Ел Би Булгарикум “ е губило десетки хиляди лв. на месец от неизгодни контракти, подписани по време на предходното управление. Това е станало ясно след назначената инспекция на ръководството на държавното дружество. „ Само от фирмените си магазини сдружението е натрупало загуби за над 400 000 лева “, разгласи министърът на стопанската система и промишлеността Богдан Богданов в отговор на въпрос по отношение на положението на „ Ел Би Булгарикум “ и назначените от него инспекции за активността на предходното управление.

По думите му измежду неизгодните контракти е имало и такива за правни услуги, които са били възлагани на една компания, плащани са, договорът е прекратяван и е сключван нов с друга компания за същата активност, което съставлява двойно заплащане за една и съща услуга. „ Неизгодните контракти към този момент са прекъснати или предоговорени “, сподели Богданов.

Министърът осведоми, че новото управление на сдружението е заварило наклонност за последователно понижаване на количеството изкупувано сурово мляко в интервала януари – септември 2023 година При тази обстановка натоварването на производството на предприятието е било под 65%. Новото управление заварило и празни хранилища за подготвена продукция и съвсем цялостна липса на продуктите в комерсиалната мрежа.

Проверката е посочила, че причина за понижените количества изкупено сурово мляко са одобрени правила от предходното управление, съгласно които компанията стартира да купува от снабдители на до 500 км от индустриалните бази вместо, както досега, от такива наоколо до фабриката. Това е довело до в допълнение оскъпяване на продукцията.

„ Ние въведохме обществена процедура за избор на снабдители на напълно българско мляко, сега индустриалният потенциал към този момент доближи 100% “, заяви министърът. Той добави, че голословното понижаване на цените на продуктите на „ Ел Би Булгарикум “ в интервала януари – март 2023 година, също е било един от сериозните проблеми, които настоящето управление е заварило.

Министърът заяви, че финансовите резултати на сдружението към третото тримесечие на 2023 година сочат повишаване на разноските за суровина с 26% и повишаване на приходите единствено с 11%. Данните демонстрират комулативен спад на облагата преди налози на сдружението с 92.5%.

Министър Богданов заяви още, че прокуратурата е сезирана за неизгодните контракти. Той удостовери, че всеки миг ще бъде финализиран договорът сред „ Ел Би Булгарикум “ и японската компания „ Мейджи “ за взаимен проучвателен център, което ще разреши генериране на спомагателни облаги за държавната компания.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР