Данте Алигиери подарява на сънародниците си един от най-красивите езици

...
Данте Алигиери подарява на сънародниците си един от най-красивите езици
Коментари Харесай

Интересният живот на Данте Алигиери – поет, маг и ясновидец

Данте Алигиери подарява на сънародниците си един от най-красивите езици в света

Той назовава рожбата си „ вулгаре “ – „ простолюден “. Потомците му го назовават „ италиано “. На този изумително музикален език Данте основава дълга и комплицирана за разбиране поема, която назовава просто – „ Комедия “ (в свободен превод от гръцки – „ пиянска ария “). Може би по този метод загатва за измененото положение на съзнанието, в което е обитавал, когато е писал тези строфи…

Благодарение на Джовани Бокачо – създателя на популярния „ Декамерон “, „ Комедия “ получава епитета „ Божествена “

Но основното е, че в нея Алигиери за първи път в детайли разказва устройството на задгробния живот – Ада, Чистилището и Рая. Творението на Данте е истина, изложена от маг и ясновидец. А това, че Алигиери е тъкмо подобен, не провокира подозрения, в случай че надникнем в рождената му карта…

ПЪРВАТА ЛЮБОВ

Прадядото на Данте е именит създател на Флоренция. Най-близките му предшественици вземат участие в кръстоносните походи. А татко му е човек кротичък и прекарва целия си живот в родната Флоренция. Там на 22 май 1265 година – по пълнолуние под знака Близнаци, се появява на бял свят неговият наследник. А на 26 май – в първата буйна събота след раждането му, е кръстен с името Дуранте.

Определящо в ориста на бъдещия талант на Средновековието е въздействието на Меркурий в IX дом в Телец, покровителстващ търсачите на завършения, мъдреците и духовниците. Но Телецът е твърдоглав знак и тази непримиримост едвам не води Алигиери на кладата.

Тази линия от характера му се демонстрира и в любовните каузи под въздействие на Венера в Телец в VIII дом. Когато едвам 9-годишен Данте среща също толкоз невръстната си съседка Беатриче Портинари, той скрито се заклева да й бъде правилен до гроб. На 20 й посвещава първото си създание – гениалната „ Вита нова “, трансформирала се първата европейска автобиография. Беатриче, която по това време към този момент е омъжена (уви, не за Данте), умира при раждане. Но Алигиери резервира верността си към нея, което става и подбуда за основаването на „ Божествена комедия “.

ЖИВОТЪТ НА ДАНТЕ

През 1302 година в живота на Алигиери се намесва планетата на властта Юпитер в X дом в Рак. Данте е определен за приор (нещо като премиер) на Флоренция. Скоро обаче партията му губи и спасявайки се от последвалите репресии, той напуща Флоренция.

Ракът става назадничав и Уран (друга планета, отговаряща за властта) в Дева се демонстрира извънредно отрицателно. Останалите 19 години от живота си Алигиери прекарва в заточение, занимавайки се с философия, магия, астрология и със основаването на „ Комедията “. Всъщност цялата тя израства от мистичното привидение на Данте, което го посещава година преди изгнанието му – през май 1301 година, в навечерието на неговата 36-годишнина. Тогава той претърпява същински смут, от който го освобождава явилата му се от небесата Беатриче.

Видението абсолютно е обусловено от взаимните въздействия на Сатурн в Лъв и на Луната в Рак, виновни за мистичното начало у индивида. А мощната енергетика на Марс, ориентирана от Рака в спокойно русло, разрешава у Данте да се прояви невероятният пълководец, само че единствено в региона на поезията.

Подчинявайки се на капризното въздействие на Меркурий, Алигиери доста пътешества. Посещава Париж, Милано, Верона и най-после се открива в италианската Равена, където се заема да допише делото на живота си. А в родната му Флоренция, като предател и маг, е наказан на изгаряне на клада. Може да се върне и обществено да се отхвърли от възгледите си. Но гордият и твърдоглав Данте отклонява унизителното предложение.

Личният живот на писателя е цялостен неуспех

Юнона и Церера не му разрешават да реализира персонално благополучие

. През 1298г. той се дами по насила за Джема Донати и въпреки че имат три деца, не изпитва обич към брачната половинка си. Единственото успокоение, което му остава, е опцията да вижда дъщерята на умрялата си изгора. Именно под нейно въздействие Алигиери малко преди гибелта си дописва последните строфи от „ Рай “.

На 14 септември 1321 година Данте умира от малария. Останките му, заровени в началото в Равена, едвам няколко века по-късно са върнати в родната му Флоренция – в базиликата „ Санта Кроче “.

Инфо: www.sutori.com

Източник: popantofi.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР