ДАНС ще получи непрекъснат достъп до информационните системи на Министерството

...
ДАНС ще получи непрекъснат достъп до информационните системи на Министерството
Коментари Харесай

След случая в Пловдив: ДАНС следи ученическите досиета

ДАНС ще получи непрестанен достъп до осведомителните системи на Министерството на образованието, с цел да може да следи за радикализация измежду възпитаници и студенти. Това заяви пред БНР зам.-министърът на образованието Деница Сачева. Службата ще може да ревизира данните за деца от предучилищна възраст до студенти непрестанно. Смисълът е по-добро съдействие в битката против радикализацията, изясни Сачева.

„ Този документ има публичен, а не полицейски темперамент. Смисълът на съдействие на просветителните институции със службите за сигурност е обвързван и с радикализацията, възходяща измежду младежите. Възрастта за радикализация спада от 15-16 до 12 години съгласно специалисти ", съобщи просветният зам.-министър.

Според нея от ден на ден деца одобряват предложения за другарство от непознати онлайн и по този начин рискът се усилва. Сачева напомни и случая с пловдивския възпитаник, който бе арестуван по съмнение, че е вербуван от „ Ислямска страна “ и е подготвял бомба у дома. Имало е други опити малолетни да бъдат привлечени от радикални групировки, изясни Сачева.

И сега ДАНС има право да изисква сходни данни, сподели зам.-министърът. Това обаче се прави на хартия и контролът върху процеса е слаб.

Предприетите ограничения са предизвикани от случая в Пловдив през юни с ученика, вербуван от терористи.

СНИМКА: Зам.-министър Деница Сачева
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР