"Данните за приходите от международен туризъм през миналата година са

...
"Данните за приходите от международен туризъм през миналата година са
Коментари Харесай

6,6 млрд.лв. приходи от 8,882 млн. посетители, но 23% от тях са транзитни и неясно колко – гостуващи

"Данните за приходите от интернационален туризъм през предходната година са доста положителни, което потвърждава устойчивото развиване на бранша. " Така министърът на туризма Николина Ангелкова разяснява новите данни на Българска народна банка, че за интервала януари-ноември 2017 година приходите от задгранични визити у нас възлизат на над 6,6 милиарда лева

Ръстът им по отношение на същите месеци на 2016 година е 9,1%. Въпросът е правилна ли е статистиката, защото сега се считат не оборотите на главните и спомагателните услуги в промишлеността на гостоприемството, а всички обменени непознати валути в левове на територията на страната.

Същото важи и за данните за брой гости, наричани за престижност „ туристи” от отрасловия министър. Национален статистически институт заяви, че oт началото на 2017 година до ноември страната ни е посрещнала над 8,4 млн. задгранични посетители. Това е с над 1 млн. повече от личното ни население. Отбелязваме повече от 7% растеж в броя на непознатите туристи по отношение на същия интервал на 2016 година, която бе рекордна в историята на бранша.

Според Ангелкова 8,882 млн. души е финалният брой на посетителите за 2017 година Според Национален статистически институт 23% от тях са директни, което значи, че не са туристи, не е ясно тъкмо какъв брой са гостуващите на родственици и другари, които също не могат да бъдат броени като туристи съгласно международните стандарти. Така реалистичното число туристи е най-много 5,5 млн. души.

Страните от Европейски Съюз не престават да бъдат най-големият генериращ пазар за интернационален туризъм на България с условен дял близо 62 на 100 и общ размер от към 5,2 млн. визити за първите 11 месеца на 2017 година Това е съвсем 8 % растеж по отношение на същия интервал на миналата година. "Най-много туристи – по над 1 млн. – са ни посетили през това време от Гърция и Румъния.

Увеличение има на множеството пазари от Европа и отвън нея - Германия 5% растеж, Турция 12%, Полша 8%, Сърбия 5%, Англия 24%, Украйна 15%, Молдова 17%, Израел 12%, Франция 19%, Италия 11%, Холандия 23%, Белгия 35%, Съединени американски щати 10%, Испания 37%, Швеция 35%, Ирландия 19% и така нататък ", твърди Ангелкова.
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР