Данните са тревожни, защото не отразяват реалната картина за дефицита

...
Данните са тревожни, защото не отразяват реалната картина за дефицита
Коментари Харесай

Икономист: Дефицитът в хазната се влошава

Данните са тревожни, тъй като не отразяват действителната картина за недостига в хазната. През пролетта Българска народна банка направи вноска в бюджета, която не беше длъжна да прави и която не може да чакаме да се случва годишно. Ако прибавим тези над 600 милиона лв., дефицитът отива над 2 милиарда лв..

По данни на МФ над 1 милиард лв. от наличността по бюджетната рамка са пари за общините. Ефективно бюджетният недостиг се равнява на над 3 милиарда лв.. Това изясни в изявление за БНР икономистът Михаил Кръстев.

Картината продължава да се утежнява, безапелационен е той.

" Всичко това не е прерогатив на политиците в тази политическа рецесия, в която се намираме. Те не приказват за финанси, стопанска система, обществени политики. Говорят само за техния вътрешнопартиен интерес. ", добави Кръстев.

Драстична разлика в нарастването на заплатите в София

Според него рецесията в обществените финанси може да се реши или посредством генериране на нов дълг, или посредством увеличение на данъчната тежест за бизнеса и семействата, което по този начин или другояче се случва последователно, въпреки политиците да настояват, че такова няма, уточни Кръстев. По думите му, това се случва с увеличението на оптималния застрахователен приход и на минималната работна заплата.
 istock istock
Приближаваме се от ден на ден до икономическия нонсенс минималната работна заплата да се доближава или изравнява със междинната работна заплата тук-там в страната, акцентира Михаил Кръстев, съгласно който статистиката за междинната работна заплата е изкривена поради София. Той предвижда, че поради това затваряне на ножицата " ще се стигне до катаклизми ".
 
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР