Данните от представителното проучване на агенция Тренд показват, че и

...
Данните от представителното проучване на агенция Тренд показват, че и
Коментари Харесай

Евелина Славкова, Тренд: И ГЕРБ-СДС, и ПП-ДБ трудно ще направят мнозинство, изборите наесен са все по-вероятни

Данните от представителното изследване на организация " Тренд " демонстрират, че и за двете огромни обединения ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ ще е доста мъчно да сформират държавно управление. Големият въпрос е не кой ще е първи, а кой ще може да сформира ръководещо болшинство, сподели социологът от " Тренд " Евелина Славкова в " Още от деня ".

Тя показа няколко хипотези за сформиране на държавно управление, които са сложни, само че вероятни в подтекста на данните от изследването на „ Тренд “:

„ Едната догадка е за евроатлантическата коалиция – ГЕРБ, Политическа партия, Демократична България. Това е комплицирана коалиция. Другата догадка е така наречен „ хартиена “ коалиция – ГЕРБ, Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия и вероятно някоя дребна политическа групировка – това също би било мъчно, най-малкото, тъй като е публично непопулярна. Третата догадка, която става все по-вероятна, е да има избори наесен “, счита Евелина.

Славкова уточни, че всички са съсредоточени върху локалните избори - както Политическа партия и Демократична България, по този начин и ГЕРБ, които желаят да продължат да държат локалната власт като имат кметове по места. Тази борба ще надделее в опитите на политическите обединения да водят диалог, сподели още тя.

Според Славкова чувството, че още веднъж може да няма постоянен кабинет, ще откаже част от гласоподавателите да отидат до урните.

„ Според януарското изследване на " Тренд " хората слагат като най-основен и огромен проблем инфлацията и обедняването. Това продължава да бъде водеща тематика. Хората желаят някой, който да реши тези проблеми, а на последващо място се подрежда политическата рецесия “, разяснява Славкова.

Тя добави, че българското общество стартира мощно да проблематизира политическата рецесия, в която се намираме, както и фактът, че през няколко месеца отиваме на избори.

Вижте целия диалог във видеото.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР