Данните на потребителите се използват в техен ущърб с военна

...
Данните на потребителите се използват в техен ущърб с военна
Коментари Харесай

Шефът на Епъл: Социалните мрежи ползват личната информация срещу хората

Данните на потребителите се употребяват в техен ущърб с военна успеваемост, сподели изпълнителният шеф на "Епъл " Тим Кук в прочувствена и внезапна тирада в Брюксел през днешния ден. Той не загатна непосредствено "Гугъл ", "Фейсбук " и други свои съперници, само че рецензията му бе ясно ориентирана. Освен това Кук съобщи, че Съединени американски щати би трябвало да побързат да одобряват федерален закон за отбрана на персоналните данни по образец на новите европейски правила.

"Нашата лична информация – от ежедневната до надълбоко персоналната – се употребява против нас като оръжие, ориентирано с военна успеваемост ", предизвести той. "Всеки ден милиарди долари се разменят, безбройни решения се взимат въз основата на желанията ни, на приятелите и фамилиите ни, на връзките и диалозите ни, желанията и страховете ни, очакванията и фантазиите ни. Тези парченца информация, всяко от тях безобидно, са деликатно събирани, синтезирани, купувани и продавани.

Стигнал до прекаленост, този развой основава повсеместен цифров профил и разрешава на фирмите да ви познават по-добре, в сравнение с се познавате вие самите. Профилът ви се прекарва през куп логаритми, които могат да ви демонстрират все по-екстремно наличие, трансформирайки безобидни желания в твърди убеждения. Ако обичаният ви цвят е зеленият, може да попаднете на доста публикации – или видеа – за това какъв брой ужасяващо рискови са хората, които харесват оранжево ", продължи Кук, представен от "ТехКрънч ". "Всеки ден в новините виждаме нездравословния, даже гибелен резултат на тези стеснени усещания. "

"Не бива да замазваме следствията. Това е всеобщо следене. И от тези купчини данни печелят единствено фирмите, които ги събират ", сподели той.

Кук е главен участник в 40-ата Международна конференция на органите по отбрана на персоналните данни и неприкосновеността, част от която се организира и в София.

"Мисля доста за изкуственият разсъдък. В същността си тази технология дава обещание да се учи от обособените хора в интерес на всички ни. Но да развиваш изкуствен интелект, събирайки многочислени персонални профили, не е успеваемост, а е мързел. За да може изкуственият разсъдък в действителност да бъде интелигентен, той би трябвало да почита човешките полезности – в това число неприкосновеността. Огромни са заплахите да сгрешим тук. Можем да реализираме и добър изкуствен интелект, и положителни стандарти за цялост. Това не е единствено опция, а и отговорност ", сподели Кук и подсети, че "Епъл " концентрира инженерните си разработки върху отбраната на личността.

Той похвали новия Общ правилник за отбрана на персоналните данни (GDPR) и съобщи, че поддържа основаването на федерален закон за неприкосновеността в Съединени американски щати. Кук очерта четири целта за него:

- минимизиране на данните – фирмите да не събират или да анонимизират данните на потребителите;

- бистрота – потребителите да знаят какви данни се събират от тях, за какво и по какъв начин се използват;

- право на достъп – фирмите да одобряват, че данните принадлежат на потребителите и да ги улеснят да получат, трансформират или изтрият данните си;

- правото на сигурност – която е в основата на доверието.

"Виждаме пределно, мъчително ясно по какъв начин технологията може да повреди, вместо да помогне ", сподели той, припомняйки по какъв начин артисти, злоупотребяващи с доверието на хората в обществените мрежи, задълбочават раздялите, разпалват принуждение и даже подкопават публичното схващане за истина и неистина. "Това е същинска рецесия. Хората, които имат вяра в капацитета за положително на технологиите, не трябва да си затварят очите. "

"Може да чуете, че фирмите ни не могат да доближат цялостния си капацитет, в случай че регулациите за неприкосновеността се затегнат. Този мотив не просто не е правилен, той е разрушителен. Потенциалът на технологиите постоянно се корени във вярата на хората. В оптимизма и творчеството, в сърцето на обособения човек. Във опцията и потенциала да създадат света по-добро място. "

Източник: Дневник
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР