Данните, които показват ръст в броя на случаите на COVID-19

...
Данните, които показват ръст в броя на случаите на COVID-19
Коментари Харесай

СЗО: Ръстът в броя на случаите на COVID-19 e само върхът на айсберга

Данните, които демонстрират растеж в броя на случаите на COVID-19 в международен мащаб, може да предвещават един доста по-голям проблем, защото някои страни регистрират и спад в тестването, оповестиха от Световната здравна организация (СЗО), предупреждавайки страните да внимават във връзка с вируса.

След като намаляваха в продължение на повече от месец, случаите на COVID-19 започнаха да нарастват по света през предходната седмица, оповестиха от СЗО, като в Азия има локдауни, а китайската провинция Дзилин се пробва да ограничи разпространяването на болестта.

Увеличението се дължи на композиция от фактори, включително мощно заразния вид Омикрон и неговата вариация BA.2, както и анулацията на публичните и обществените ограничения, споделят от СЗО.

"Тези нараствания са факт, макар намаляването на тестването в някои страни, което значи, че случаите, на които ставаме очевидци, са единствено върхът на айсберга, " съобщи ръководителят на СЗО Тедрос Гебрейесус, представен от Ройтерс.

Ниските равнища на имунизация в някои страни, провокирани най-вече от "огромното количество дезинформация ", също изясняват нарастването на случаите, считат от СЗО.

Броят на новите случаи нараства с 8% в международен мащаб, спрямо миналата седмица, като за интервала 7-13 март са регистрирани 11 млн. нови случая, както и 43 000 смъртни случая. Това е първото нарастване от края на януари.

Най-голям скок на случаите има в Западно-тихоокеанския район на СЗО, в който влизат Южна Корея и Китай, където новите случаи нарастват с 25%, а смъртните случаи - с 27%.

Африка регистрира 12% растеж на новите случаи и 14% нарастване на смъртните случаи, до момента в който новите случаи в Европа нарастват с 2%, само че при смъртните случаи няма растеж. Други райони регистрират спад в броя на случаите, включително и източния Средиземноморски регион, въпреки че в този район е регистрирано 38% нарастване в броя на смъртните случаи по отношение на предходен скок в броя на новите случаи.

Редица специалисти показаха опасения, че Европа е изправена пред нова вълна на ковид, като от началото на март броят на случаите се усилва в Австралия, Германия, Швейцария, Нидерландия и Англия.

Мария ван Керхове от СЗО разгласи, че BA.2 наподобява е най-заразният вид до момента. Няма признаци обаче той да предизвиква по-тежко преболедуване, както и че други разновидности са в основата на покачването на броя на случаите.

Картината в Европа също не е еднопосочна. Дания, да вземем за пример, регистрира къс скок в броя на случаите през първата половина на февруари, провокиран от BA.2, който обаче бързо спада.

Експерти започнаха да предизвестяват, че Съединени американски щати може скоро да регистрира сходна вълна, като тази в Европа, в основата на която може да са BA.2, повдигането на рестриктивните мерки и евентуално намаляващия имунитет от имунизациите, сложени преди няколко месеца.

"Съгласна съм с облекчаването на ограниченията, тъй като не можем да считаме вируса за незабавен случай две години по-късно, " споделя пред Ройтерс Антонела Виола, учител по имунология в университета на Падуа в Италия.

"Просто би трябвало да заобикаляме да мислим, че COVID-19 към този момент не е тук. По тази причина би трябвало да поддържаме прецизно необходмите ограничения, които на процедура са непрекъснатото следене на случаите и задължението да се носи маска на затворени и доста пренаселени места. "
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР