Данни за извършени престъпления по служба срещу бившия кмет на

...
Данни за извършени престъпления по служба срещу бившия кмет на
Коментари Харесай

След разследване на bTV: Данни за престъпление с вода за хотел, предназначена и за детски басейн

Данни за осъществени закононарушения по работа против някогашния кмет на Благоевград Атанас Камбитов е разкрила окръжната прокуратура в града. Разследването е за прокарването преди 4 години на тръбопровод за минерална вода, който е трябвало да стигне до общински басейн.

Отпуснатите пари са близо 400 хиляди, само че и досега благоевградския плувен комплекс няма минерална вода.

През 2019 година bTV описа по какъв начин община Благоевград изготвя план за създаване на тръбопровод, с който минералната вода да бъде отведена до новия съвременен плувен комплекс - за къпане и за затопляне на водата в басейна. За да има полза и за общината, се подписва обществено - частно партньорство с „ Езерец ЕООД “ за хотел, стопанисван от сдружението, който също е изискал достъп до водопровода.

Водата потегля от място покрай центъра на града. По 4-километров тръбопровод продължава към частния хотел. Тръбата, която би трябвало да я води до общинския басейн, още не е обвързвана.

За да приключи цикълът, би трябвало да се изградят две отклонения - към басейна и към хотела. Това към басейна към момента е мираж.

Председателят на общинския съвет, който тогава е дал своя вот за това решение пуска сигнал в прокуратурата - против кмета по това време Атанас Камбитов.

„ Не е предпазен публичният интерес, главният въпрос, който ме предизвика, е тъкмо това. Захранен е хотелът, към този момент се употребява минералната вода, само че в общинската част няма още, публичният интерес не е предпазен “, разяснява Андон Тодоров, предс. на Общински съвет - Благоевград.

„ Макар че аз употребявам 4 пъти по-малко вода, заплащам 51% и нещо. Изключително значимо, от ден първи - тези уреди стават общински. Договорът е изпълнен съвършено и аз си извършвам отговорностите по контракт по този начин, както за стопанисване на водата, по този начин, както и за възнаграждение на количествата, които употребявам “, сподели Румен Калайджиев, притежател на хотел.

Бившият градоначалник също не вижда нищо неправилно в сключването на контракта.

" Договорът с „ Езерец “ е закономерен и само и единствено в интерес на общината или, другояче казано, ползата на общината е предпазен на 100%. " Езерец “ заплаща съвсем 60% от цената на водопровода, а употребява 25% от дебита. Общината заплаща 40%, а употребява 75% от дебита “, написа Камбитов.

Според окръжната прокуратура в Благоевград обаче има осъществено закононарушение по работа от Камбитов и негов заместител.

Разследването е изпратено в профилираната прокуратура за доразследване.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР