Данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата показват

...
Данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата показват
Коментари Харесай

Великденската трапеза тази година се очертава да е малко по-евтина

Данни на Държавната комисия по стоковите тържища и борсите демонстрират спад в цените на главните храни и сезонните плодове и зеленчуци за първи път от месец насам. Означава ли това обаче по-малки разноски за Великденските празници?

" Има утешение на цените, доста устойчиво пазарно равновесие. Цените са по-ниски спрямо предходната година. В момента първо има повече количество, второ – нямаме условия за развиване на някаква наклонност в посока нагоре ", изясни пред БНР ръководителят на комисията Владимир Иванов.

По думите му главните хранителни артикули, в това число главните плодовете и зеленчуците, са малко по-евтини в съпоставяне със същия интервал на предходната година:

" Ако всичките ги съберем - при зеленчуците имаме 2 лева по-малко, при главните хранителни артикули – 1 лев. Като цяло потребителската кошница, в случай че от всичко купим по единица, 108 лева – за съпоставяне предходната година е 111 лева Това е под 2%. Намалението е нищожно и малко, само че значимата вест е, че имаме устойчиво и стабилно равновесие на взаимоотношението и няма наклонност, която да демонстрира, че ще забележим някакви внезапни промени. Годината върви сносно като климатично осъществяване все още. На процедура ще имаме едно пренасищане на пазара ".
Иванов даде образец с краставиците, където се чака пренасищане на пазара. В този смисъл той предвижда спад на цената им: " До 1 месец ще забележим много съществени вариации в посока надолу ".

По думите му салата е с 16% под равнищата от предходната година, олиото – с към 20%, яйцата с към 5%. При млечните артикули се следят съвсем същите нива.

" Ще следим може би същата ценова стойност на трапезата ", пресметна ръководителят на Комисията по стоковите тържища и борсите и предложи на хората да не купуват стихийно и да пазарят осведомено, с цел да не вземат участие в неприятни търговски практики.
Той моли да купим български артикули за нашата софра, с цел да подпомогнем родните производители.

" Естествено, ще има избрани места и избрани търговци, които ще желаят да изкривят пазара, само че зависи от нас дали ще го допуснем. Обръщам се към всички хора – да не вземат участие в неприятни пазарни практики и да пазарят рационално ".
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР