Данни на БНБ от последните месеци показват, че граждани и

...
Данни на БНБ от последните месеци показват, че граждани и
Коментари Харесай

Депозити и кредити за жилища растат с бясна скорост

Данни на Българска народна банка от последните месеци демонстрират, че жители и компании натрупат от ден на ден депозити в банките, а наред с растящите спестявания с висока скорост се усилват и теглените заеми. Не инцидентно в редицамеждународни изследвания и ранглисти се твърди, че България и нейното население бързо забогатяват и към този момент би могла да се причисли към " клуба на заможните ", колкото и да е необикновено.

Какви са действителните обстоятелства съгласно статистиката на централната банка:

В края на август банковите заеми за семействата са близо 44 млрд, лв., като по отношение на август 2023-та те са се нараснали с съвсем 20%. Рекордът в тази група се държи от жилищните заеми, които за година са нарастнали с впечатляващите 25.5 на 100.

Лихвите по ипотеките в България са невиждано ниски и това значително изяснява цитираните растежи. Но взривът на задлъжняване крие опасности - след интервал на ниски лихви нормално идва повишаване, което може да затрудни някои кредитополучатели, а трупането на необслужвани заеми не е здравословно за банките.

Ето за какво след дълги месеци на предизвестия, че би трябвало да се ползва " по-ситна цедилка " при отпущането на заеми, Българска народна банка неотдавна реши да предприеме съответни ограничения за стягане на дисциплината. С решение на управителния съвет бяха признати три значими ограничавания особено за ипотеките - срокът на заема не може да е над 30 години, вноската не може да надвишава 50% от приходите на длъжника, финансирането от банката може да е до 85% от обезпечението.

Тези ограничения влизат в действие от 1 октомври. Дали те ще охладят ипотечния пазар, следва да забележим в идващите месеци.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР