Дания планира затвор за изгаряне на Корана на публично място

...
Правителството на Дания предложи забрана за запалване на Корана на
Коментари Харесай

Правителството на Дания предложи забрана за запалване на Корана на публично място, след като поредица от изгаряния предизвикаха вълнение в мюсюлманските страни .

Министърът на правосъдието Петер Хумелгаард каза, че подобни опожарявания са навредили на Дания и рискуват безопасността на датчаните.

Планираният закон ще направи неправилното третиране на Корана или Библията криминално престъпление, наказуемо с глоба и присъда затвор до две години.

Дясноцентристите правителството заяви, че иска да изпрати сигнал до света.

Външният министър Ларс Локе Расмусен каза, че Дания е станала свидетел на 170 демонстрации през последните седмици, включително изгарянето на копия на Корана пред чужди посолства.

Датската разузнавателна служба PET предупреди, че последните инциденти са засилили терористичната заплаха.

Съседна Швеция също стана свидетел на серия от изгаряния на Корана и нейните служби за сигурност предупредиха за влошаваща се ситуация със сигурността. През юли шведското посолство в Ирак беше опожарено от протестиращи.

Но и Дания, и Швеция се поколебаха да отговорят на палежите поради своите либерални закони за свобода на изразяване. Швеция премахна своите закони за богохулството през 70-те години.

Копенхаген реши да се премести след още изгаряния на Корана в края на юли в Дания и Швеция. Организацията за ислямско сътрудничество (OIC) призова членовете си да предприемат подходящи действия срещу страните, в които Коранът е бил оскверняван. в закона не беше насочен към устни или писмени изрази или сатирични рисунки. Но той каза, че изгарянето на религиозни текстове не служи за друга цел, освен за създаване на разделение и омраза.

"Това е крайъгълен камък на нашата демокрация, че имате правото да изразявате себе си, “ каза вицепремиерът Якоб Елеман-Йенсен. — Освен това трябва да се държиш прилично.

Дания не може да стои със скръстени ръце, когато подобни действия имат отрицателни последици за нейната сигурност, добави той.

Шведският министър-председател Улф Кристерсон каза, че Стокхолм няма да предприеме същата стъпка като своя съсед, защото това вероятно ще изисква промяна на конституцията.

Министърът на правосъдието Гунар Стромер каза пред репортери, че решението за преразглеждане на закона за обществения ред е правилният ход. Правителството иска да промени закона, за да забрани събирания, които заплашват обществената сигурност на Швеция.

Министрите в Дания възнамеряват да предложат промени в закона на 1 септември и да ги приемат от парламента преди края на годината.

Очаква се забраната да бъде добавена към раздел от наказателния кодекс, който забранява публичната обида на чужда държава, нейната флаг или друг символ.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР