Дания може да бъде следващата европейска страна, на която ще

...
Дания може да бъде следващата европейска страна, на която ще
Коментари Харесай

Дания отказва да плаща за руския газ в рубли

Дания може да бъде идната европейска страна, на която ще бъдат прекратени доставките на съветски природен газ, защото най-голямата ѝ енергийна компания отхвърля да заплаща за него в рубли.

Компанията " Орстед " предизвести в понеделник, че има риск " Газпром износ " да спре да ѝ доставя газ, тъй като ще продължи да заплаща в евро, като крайният период за заплащане е вторник, оповестява " Файненшъл таймс ".

" Нямаме законово обвързване по контракта да плащаме в рубли и неведнъж сме уведомили " Газпром износ ", че няма да го създадем “, прибавиха от " Орстед ".

В този случай Дания ще се причисли към Финландия, Полша и България в прекратяването на доставките на газ от Русия.

" Орстед " сподели, че всяко сходно деяние би било нарушаване на контракта, добавяйки, че защото нито един газопровод не свързва директно Русия с Дания, въпреки всичко ще е допустимо скандинавската страна да получава газ, само че че той " в по-голяма степен " “ ще би трябвало да бъде закупен на открития пазар.

" Очакваме това да бъде допустимо ", прибавиха от датската компания.

Датската компания, по-известна като най-големият разработчик на офшорни вятърни паркове в света, купува по-голямата част от датския газ от " Газпром " посредством контракт, който би трябвало да продължи до края на актуалното десетилетие. От Ørsted прибавиха, че нейни газови складове в Дания и Германия за запълнени.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР