Дания и Нидерландия даряват изтребители на УкрайнаГенерал от НАТО не

...
Дания и Нидерландия даряват изтребители на УкрайнаГенерал от НАТО не
Коментари Харесай

Москва: Доставките на Ф-16 за Киев ескалират конфликта

Дания и Нидерландия подаряват изтребители на Украйна
Генерал от НАТО не чака коренна смяна

Зеленски към този момент убеден в успеха

Решението на Дания и Нидерландия да дарят изтребители Ф-16 на Украйна ще докара до ескалация на спора, който продължава повече от 18 месеца. Това предизвестие насочи съветският дипломат в Дания Владимир Барбин, съобщи Ройтерс.

В неделя Дания и Нидерландия оповестиха, че ще дават на Украйна изтребители Ф-16, откакто предходната седмица Съединени американски щати като стана производител на изтребителите дадоха зелена светлина за техни доставки за Украйна. Първите шест бойни самолета се чака да дойдат в Украйна към края на годината.

“Фактът, че Дания реши в този момент да подари 19 самолета Ф-16 на Украйна, води до ескалация на спора ”, сподели дипломат Владимир Барбин в изказване, представено от датската новинарска организация “Рицау ”.

“Като се крие зад догатката, че Украйна сама би трябвало да дефинира изискванията за мир, Дания се стреми с дейностите и думите си да не остави на Украйна различен избор, с изключение на да продължи военната борба с Русия ”, добави Барбин.

Датският министър на защитата Якоб Елеман-Йенсен уточни през днешния ден, че Киев може да употребява дарените Ф-16 единствено в границите на личната си територия. Това важи за всички дарени от Копенхаген оръжия, акцентира министърът.

Дания ще достави общо 19 изтребителя. Нидерландия разполага с общо 42 Ф-16, само че към момента не е решила дали всички те ще бъдат дарени на Украйна.

“Вече сме уверени, че Русия ще загуби тази война ”, съобщи украинският президент Володимир Зеленски през днешния ден в Копенхаген. Той приказва пред постройката на Народното събрание на страната, където се бяха събрали стотици хора, с цел да чуят речта му.

Украински военни настояват, че Ф-16 са основни за триумфа на контраофанзивата на Киев, защото ще разрешат въздържане на съветски изтребители, които нападат напредващите войски.

Командващият военновъздушните сили на Съединени американски щати в Европа и Африка военачалник Джеймс Хекър обаче сподели предходната седмица, че не чака Ф-16 да донесат някаква коренна смяна на бойното поле, като уточни, че сформирането на боеспособни ескадрили може да отнеме “от четири до пет години ”.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР