Даниела Петкова е Главен изпълнителен директор на ПОК „Доверие" от

...
Даниела Петкова е Главен изпълнителен директор на ПОК „Доверие" от
Коментари Харесай

Готови сме да плащаме втора пенсия

Даниела Петкова е Главен изпълнителен шеф на ПОК „ Доверие " от 2000 до 2012 година Когато заема тази позиция, Компанията има към 90 000 клиенти и ръководи към 11 милиона лв. активи. Под нейно управление, в качеството и на Главен изпълнителен шеф и Председател на Управителния съвет, броят на обезпечените лица и активи под ръководство нарастват стремглаво, като към първото тримесечие на 2019 година, в пенсионните фондове, ръководени от ПОК „ Доверие ", се обезпечават над 1 200 000 български жители, а чистите активи под ръководство надвишават три милиарда и петстотин милиона лв.. (по данни на КФН, http://www.fsc.bg ).

За постигнатото, Даниела Петкова е отличена от Американския биографичен институт за достиженията си в региона на маркетинга и мениджмънта за 2005 година и е включена в листата Great Women of the 21st Century. Носител е на обичайна премията за Бизнес дама на 2005 година, от в. „ Ние дамите ". Даниела Петкова е първият управител от небанкова финансова институция, отличен с приз „ Буров " за финансово ръководство. Поставена е на 18-о място в влиятелната ранглиста 100-те най-влиятелни дами в България за 2011 година и на 5-то място в същата ранглиста за 2012 година Носител е на наградата "Мистър & Мисис Икономика " за принос в областта на небанковия финансов бранш за 2012 година През 2013 година Фондация "Велеслав Гаврийски " и връчва и премия за повсеместен принос за развиването на обезпечаването в България. През 2018 година получава почетния знак на община Попово.

Родена е в Добрич, приключва висшето си обучение в УНСС. Започва работа в ПОК „ Доверие " още при основаването на Компанията през 1994 година До 2000 година, работи първо като основен счетоводител, а по-късно и като финансов шеф. Член е на Управителния съвет на КРИБ до 2014 година Член е на УС на БАДДПО и ръководител на Комитета на актюерите на БАДДПО. От 2012 съставлява ПОК "Доверие " в настоятелството на фондация "Буров ".

Г-жо Петкова, ще могат ли частните фондове да изпълнят уговорката си и да да стартират да изплащат пожизнени пенсии при започване на 2021 година за дамите и от 2024 година за мъжете.

- Да, ще могат , освен това без значение от обстоятелството, че естествения цикъл на пенсионно обезпечаване е 40 години, а ние ще стартираме изплащането на пенсии единствено след 20 години. В този смисъл е обикновено да има хора, за които насъбраните средства по самостоятелните сметки няма да стигнат за пожизнена пенсия, само че забележете в избрания в Кодекса за обществено обезпечаване най-малък размер. С времето е разумно те да понижават.

Комисията за финансов контрол (КФН) регистрира пред Народното събрание, че за най-малко милион обезпечени лица не постъпват вноски, което доста изкривява статистиката са насъбраните по партидите суми, по този начин ли е?

- Точно по този начин. Трябва да се внимава доста със междинни величини, когато те са изчислени на база огромен брой хора, измерващ се в милиони, и на доста пари, измерващи се в милиарди. Това, което оповестиха от КФН е че 1.1 млн. души от тези 3.7 млн., които статистиката регистрира като клиенти на универсалните фондове, имат напълно дребен размер на насъбрани средства. Това са хора, които не са в България от доста години или са трайно безработни, надлежно не се чака да получават пенсия. Тази оповестена статистика допуска когато се разяснява междинния размер на насъбраните суми в универсалните фондове, с цел да се придобие по-вярна визия, активите да се разделят на 2,6 млн. души, а не на 3.7 млн. Длъжна съм да споделя обаче, че и по този начин пресметнатата междинна насъбрана сума, която става доста по-висока от формалните калкулации, не е изключително показателна тъй като тя включва активите на разнообразни генерации. По-възрастните, на които им следва да се пенсионират естествено имат повече средства в партидите си от по-младите, които работят от няколко години единствено или безусловно от през вчерашния ден. Групата хора, на които им следва да се пенсионират от 2021 год. имат в партидите си суми насочени по-скоро към 8000-12000 лева Това много се разграничава с публично регистрираните 3000 лева

Докъде стигнаха диалозите за регламентиране на етапа за погашение на тези първи пенсии?

- Работи се интензивно към този момент втора година, като усещането ми е, че в действителност отиваме към край. Темата е доста комплицирана, тъй като става въпрос за пожизнени пенсии и съм задоволена от това, че полемиките се организират на експертно равнище. Съгласно статистическите данни, междинният интервал за приемане на пожизнена пенсия в България ще е към 18 години – толкоз е по сегашните биометрични таблици и данни от Национален статистически институт. В този законопроект, по който работим е планувано, да има минимум два типа пожизнени пенсии, всред които хората да си избират, отвън разсроченото заплащане, а за лицата, за които пожизнената пенсия, която ще бъде избрана въз основата на насъбраната в партидата им сума е по-малка от избраната в Кодекса, е планувано еднократно погашение.

Как ще се провежда процеса по погашение на пожизнените пенсии и разсроченото заплащане?

- Предвижда се всяко сдружение да сътвори нагледно казано още два фонда, отвън актуалните, които ръководи сега и които са във етапа на струпване. Единият ще бъде за погашение на пожизнени пенсии и другият за разсрочените заплащания. Натрупаните средства в тези фондове ще се ръководят по друг метод от съществуващите, като главната цел е да бъдат отделени средствата на пенсионерите и те да има друг капиталов режим от годния във етапа на струпване. Със сигурност той ще бъде доста по-консервативен, тъй като в него ще са парите на по-възрастните клиенти на сдруженията, които към този момент получават пенсионните си приходи. Рисковете при ръководството ще бъдат сведени до най-малко, тъй като би било в действителност огромен проблем, откакто към този момент е избран размера на тяхната пожизнена пенсия и те стартират да я получават, да има негативна рентабилност. Това би трябвало да се избегне в оптималната степен.

В проектозакона е планувано също сдруженията да подсигуряват на своите клиенти, че все още на пенсионирането на всеки от тях, в самостоятелната му партида ще има насъбрани средства минимум толкоз колкото е сумата на получените брутни вноски през годините. С длуги думи проектозаконът задължава сдруженията да гарнтират позитивен приход все още на пенсионирането минимум еднакъв на сумата на таксите, които са удържани от всяко лице. За задачите на тази гаранция, както и за покриване на биометричния риск, който следва пожизнения темперамент на бъдещите пенсии, се вкарват нови, по-тежки условия за финансова адекватност на сдруженията, нови типове наложителни запаси и така нататък

А каква е доходността в този момент?

- От началото на годината досега доходностите на фондовете на пазара са доста разнообразни. Движат се сред 0% и 8 % за този интервал от 7 месеца.

В “Доверие “ какъв брой е?

- Около 4,5% за първите седем месеца на годината. Правя ангажимента, че тези величини се трансформират всекидневно и са индикативни. За обезпечените има значение какъв брой е доходността за целия им интервал на обезпечаване, тъй като тези фондове, които през днешния ден имат висока рентабилност може да се окаже, че предходната година са имали много по-ниска и назад. Трябва да се гледа доходността за дълъг интервал от време. Всичко друго би довело до неверни заключения.

Вие сте от фондовете, които залагат повече на сигурността, а не на риска?

- Да, политиката на сдружението е да се дава приоритет на сигурността пред доходността и това е повода да се придържаме към по-ниски равнища на риск при вложението на средствата на обезпечените. Вярваме, че за клинтите на пенсионен фонд е по-важно да са сигурни, че няма да има внезапни спадове на парите им за втора пенсия при пазарни разтърсвания и са по-удовлетворени от плавното повишаване на насъбраните средства в дълготраен проект. Вярваме също, че тази тактика за интервали от 30-40 години, каквито са стандартите за пенсионен фонд, води до по-добър резултат като размер на насъбраната сума все още на пенсиониране, само че също и като финансова непоклатимост на пенсионния фонд, което е от голямо значение за самите клиенти. Всеки, който желае парите му, само че не и тези за втора пенсия, да се влагат рисково и да има по-висока рентабилност може да употребява услугите на профилираните сдружения за ръководство на активи. В пенсионното обезпечаване обществената отговорност е прекомерно висока и по тази причина се придържаме към невисок до сдържан риск.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР