Даниел ТЪРНЪР*FederalistПетродоларът беше ключът за господството на САЩ в световната

...
Даниел ТЪРНЪР*FederalistПетродоларът беше ключът за господството на САЩ в световната
Коментари Харесай

Крахът на петродолара

Даниел ТЪРНЪР*
Federalist

Петродоларът беше ключът за господството на Съединени американски щати в международната търговия. Неговият провал дава обещание на Америка загуба на въздействие. При това различната валута към този момент е открита: мястото на петродолара ще заеме китайският юан. И администрацията на Байдън интензивно способства за  това.
Споразумението за петродоларите със Саудитска Арабия стартира да работи през 1974 година - две години откакто Джо Байдън пое сенаторските си отговорности. Тази седмица, половин век по-късно, то изтече - тъкмо по време на първия мандат на Байдън като президент на Съединени американски щати. Дори измежду главните вести на страната това е една от първите. По-важна от присъдите на президента Тръмп и Хънтър Байдън, по-важна от отчетите за работните места и инфлацията, може би по-важна дори от рецесията на южната граница. Сривът на петродолара е краят на Съединените щати като единствената суперсила в света.
Това обаче не се загатва даже пътем.
До предходната седмица петродоларът беше ключът към американското владичество в международната стопанска система. Той утвърди петролната промишленост като неповторима американска промишленост, в която другите страни имаха единствено непретенциозно присъединяване. Точно както Хенри Форд в своето време изобрети не просто автомобила, а цяла промишленост, която направи колите всеобщи, по този начин и американските титани като Чарлз Прат, Хенри Флаглър и великият Джон Рокфелер изобретиха не просто преправянето на нефта. Те сътвориха промишлеността, която направи всеобщи нефтопродуктите. Петролната промишленост по право принадлежи на Америка и макар че се е популяризирала по целия свят, като с течение на времето доближи даже до Венецуела и Близкия изток, това се случи единствено с помощта на върховенството на американците.
Като световна стока петролът е напълно и изцяло американски: неслучайно цялата международна търговия се прави в долари, както би трябвало да бъде. По-точно, по този начин беше до момента.
Ето една уместна прилика, която разкрива природата на търговията с нефт: да кажем, че сте на отмора в непозната страна и желаете да купите нещо. Продавачът приказва британски - в наши дни всички приказват британски. Той изяснява, че ще ви коства толкоз песо, евро и така нататък Но в случай че имате 20 $ в брой, това ще бъде добра договорка - ще спестите от обмена. И за вас комфортно, и за продавача добре. Може даже да се каже, че това е победа за Америка, тъй като доларът засенчи локалната валута. В тази дребна договорка, с махленски търговец за джунджурия от 20 $ за мама,

завоюва Америка

Въпреки че в последните 20 години делът на $ е намалял, той към момента съставлява повече от половината от международната аварийна валута. Петродоларът служеше като стабилизираща валута, тъй като целият свят се нуждае от нефт. Всички страни трябваше да обръщат своите валути в долари и по този начин ние получихме де факто международна валута.
Но в този момент всичко изчезна и кажете благодаря на Джо Байдън.  
Нашият народен дълг доближи 35 трилиона $, от които 9 трилиона бяха добавени единствено през последните три години. Инфлацията като цяло е с 19% по-висока, в сравнение с когато Байдън встъпи в служба. Създава се чувството, че администрацията му се е съсредоточила напълно върху това - да накаже петролната промишленост. Ако Америка, най-големият производител на нефт в света, интензивно се пробва да завърши с петролната промишленост, за какво други страни производителки на нефт да употребяват нашите долари?   
Логично е, че Саудитска Арабия, вторият по величина производител на нефт в света,

от ден на ден се съмнява в $

А на американския президент от ден на ден гледа с неуважение. По време на предизборната акция през 2020 година Байдън назова саудитския престолонаследник принц бин Салман „ отритнат “ и изиска той да бъде измамен под отговорност за гибелта на журналиста Джамал Хашоги през 2018 година
Две години по-късно, когато петролът скочи до 120 $ за барел и инфлацията в Съединените щати доближи 9%, Байдън отиде в Саудитска Арабия, ръкува се с мрачния бин Салман и смирено го помоли да усили производството на нефт. Но той отхвърли.
Саудитска Арабия има твърдо желание да изпревари Съединените щати на международния петролен пазар. Тя разполага за това с всички нужни запаси и подобаваща вътрешна политика. Отсега нататък кралството ще търгува с нефт в личната си валута. Индия и Китай, двата най-големи вносителя на нефт в света, към този момент ще обръщат националните си валути в саудитски риали, оставяйки Америка отвън играта.

Това крушение припомня на злополуката на Байдън

с изтеглянето на войските от Афганистан: един момент на непросветеност и нелепост унищожи десетилетия работа, като всички колосални разноски и старания бяха пропилени.
Петрол за 80 $ не е същото като нефт за 540 юана, 7217 съветски рубли или 300 саудитски риала. А самият $, без петрола, към момента не е световна стока.
Какво ще размени петродолара като световна суровинна валута?
Най-вероятно това ще е китайският юан. Решителният блян на администрацията на Байдън към “екологичност ” единствено ускори позицията на Китай, както моята организация “Енергия за бъдещето ” документира в отчет до Конгреса. Лично давах показания по този въпрос пред бюджетната комисия на Камарата на представителите, само че вместо полемика демократите в Камарата на представителите избраха да се нервират и ругаят.
Гарантирам ви, че 87-годишният демократ от Ню Джърси Бил Паскрел, разгорещен партиец, който ме смъмри за „ гадни туитове “, вместо да разиска разноските си от трилиони долари за китайски вятърни турбини и слънчеви панели, няма визия, че петродоларът завърши. Гарантирам ви, че невежите му сътрудници нямат даже концепция по какъв начин да разясняват това.
Крахът на петродолара няма да е изненада за тези, които са следили Джо Байдън отпред на ръководството на страната през последните три години. Суверенитетът на Америка по южната граница е заплашен. Американските полезности се осквернени в университетските кампуси и по улиците от поддръжници на Хамас и гневен антисемитизъм. Американското господство на закона е подкопано от надълбоко политизираното Министерство на правораздаването и ФБР. Американският $ е отслабен. Краят на петродолара е единствено още един детайл, срутил се с резултата на доминото.

Някои неща към момента са обратими

Победа на Тръмп през ноември може да анулира доста (ако не и всички) от пагубните политики на Джо Байдън в региона на изкопаемите горива. Републиканската партия може да спре потока от трилиони долари към комунистически Китай за скъпи и неефективни технологии за нестабилна сила от вятърни турбини и слънчеви панели. Но петродоларът изчезна вечно и с него ролята на Америка в света се сви. Доминацията на Саудитска Арабия с нейните полезности единствено ще се ускори и от това светът ще стане по-лош.
* Основател и изпълнителен шеф на Power The Future - национална организация с нестопанска цел, която се бори за работни места в американския енергиен сектор
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР