Даниел Митов (вляво) и Христо Ангеличин (вдясно), заедно с адвокат

...
Даниел Митов (вляво) и Христо Ангеличин (вдясно), заедно с адвокат
Коментари Харесай

Борбата с корупцията на Цацаров за пореден път катастрофира в съда

Даниел Митов (вляво) и Христо Ангеличин (вдясно), дружно с юрист Христо Ботев по време на процеса

© Анелия Николова Знаковите провали на ерата " Цацаров " в прокуратурата не престават. В четвъртък Върховният касационен съд (ВКС) оправда дефинитивно някогашния министър на външните работи Даниел Митов и неговия заместител Христо Ангеличин.

Делото против тях беше част от серията обвинявания против представители на Реформаторския блок във втория кабинет на Борисов Борисов в края на 2015 година, които прокуратурата под управлението на Сотир Цацаров повдигна показано и бяха пакетирани като доказателство за решимостта на управлението на обвиняването за битка с корупцията.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Митов и Ангеличин бяха предадени на съд през 2017 година по обвиняване за закононарушение по работа поради подписано съглашение с Министерството на земеделието за покупка на самолетни билети. Още тогава тезата на обвиняването, поддържано в правосъдната зала от прокурорите Боряна Бецова и говорителката на настоящия основен прокурор Иван Гешев - Сийка Милева, звучеше неуместно, най-малкото тъй като за Министерство на външните работи не е настъпила никаква вреда от въпросното съглашение.

Даниел Митов беше оневинен още на първа инстанция - Специализирания углавен съд, а Ангеличин получи условна присъда. Двамата бяха изцяло оправдани от Апелативния профилиран углавен съд, само че прокуратурата стачкува и по този начин делото стига до Върховен касационен съд.

В правосъдно съвещание представителят на Върховната касационна прокуратура обаче не е поддържал митинга на сътрудниците си и пледира, че оправдателната присъда на Митов и Ангеличин е вярна и би трябвало да бъде оставена в действие.

Абсурдното обвиняване

Тезата на прокуратурата е, че Митов и Ангеличин са направили закононарушение по работа, защото вместо да разгласи в точния момент социална поръчка за покупка на самолетни билети, Министерство на външните работи изчаква предходния контракт да изтече и подписва съглашение с Министерството на земеделието, с цел да " влезе " в техния контракт и да купува билети посредством наетата от тях компания. Според прокуратурата вредата идвала от това, че компанията не начислявала отстъпката, която употребило земеделското министерство. След като от външно министерство разбрали за това, се свързали с компанията, която превела назад парите (близо 500 хиляди лева.). Това събитие е без значение за прокурор Боряна Бецова, която написа обвинителния акт.

Тезата е, че Митов " умишлено работил срещу ползите на Министерство на външните работи ", а Христо Ангеличин " не е упражнил задоволителен надзор върху работата на дирекция " Управление на собствеността ".

Прокурор Бецова, която следи редица основни каузи за корупция, закупи известност с провалените следствия против Христо Бисеров, отводите ѝ да проверява Делян Пеевски и министъра на капиталовото планиране от Движение за права и свободи в държавното управление на Орешарски Иван Данов, както и следеното от нея следствие за купената с пари от КТБ къща на Бареков, чиято орис прокуратурата продължава да крие.
В правосъдните съвещания прокурор Бецова е подкрепена от Сийка Милева, която през днешния ден е представител на основния прокурор Иван Гешев.

По време на процеса прокуратурата сменя тезата си и променя обвиняването от закононарушение по работа в корист с доверие (т.нар. член 217 от Наказателния кодекс).

Решението на съда

Върховен касационен съд влиза в ролята на учител по наказателно право и обстойно и нашироко изяснява на държавното обвиняване, че " когато се търси отговорност на министър за осъществени в това му качество нарушавания или несъблюдение на служебни отговорности, превишаване на власт или права, от което са настъпили вреди или други нездравословни последствия, отговорността му не може да бъде ангажирана по наредбата на член 217 от Наказателен кодекс, която се явява норма, защитаваща доверителни имуществени връзки сред субекти, намиращи се отвън държавния уред на власт и ръководство. "

Върховните съдии регистрират, че дейностите на Министерство на външните работи са напълно съобразени с текстовете на Закона за публични поръчки, а това, че определеният от Даниел Митов вид не дава отговор на вижданията на прокурора, е без значение, " защото в пълномощията на представителите на правосъдната власт е да преценят законосъобразността, само че не и целесъобразността на дейностите и решенията на органите на изпълнителната власт ".

Перлата в короната

След като вторият кабинет " Борисов " подаде оставка, прокуратурата стартира атака, ориентирана главно против министри от Реформаторския блок. Така обвинени един по един стават военният министър Николай Ненчев, външният министър Даниел Митов и заместникът му Христо Ангеличин, както и здравният министър Петър Москов.

Обвинения получават вицепремиерът в първия кабинет на Борисов Симеон Дянков, министърът на стопанската система от същото държавно управление Трайчо Трайков и съиздателят на " Капитал " и " Дневник " Иво Прокопиев.

Ето по едно тези каузи, които бяха регистрирани пред Европейската комисия като триумфи в битката против корупцията по високите етажи на властта, завършват с оправдателни присъди.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР