Дани Каназирева, фейсбукДани КаназиреваИскрено съжалявам за случилото се в нашия

...
Дани Каназирева, фейсбукДани КаназиреваИскрено съжалявам за случилото се в нашия
Коментари Харесай

Има ли и институционално бездействие за трагедията в нашата област?


Дани Каназирева, фейсбук
Дани Каназирева
Искрено скърбя за случилото се в нашия район. Трагедията е огромна, редица фамилии останаха без дом, а вредите са големи. Мащабите са толкоз огромни, че само във опциите на страната е да помогне за възобновяване на вредите. Надявам се, че това ще се случи, без още веднъж да коства години на хората.

В последните дни непрекъснато слушам въпроса кой носи отговорност. Фенове на преди месец отишлото си държавно управление приканват отговорните да понесат отговорността си.

Аз не знам сигурно кой носи отговорността, това е работа на способените органи, само че ще кажа това, което аз знам като някогашен регионален шеф, а на вас ще оставя изводите.

Още в края на 2020г. като регионален шеф получих сигнал от кмета на Карлово, че р. Стряма има потребност от разчистване, и защото по нейното продължение има доста мостови уреди, които са общинска благосъстоятелност, под тях и 500 м. преди и след тях, почистването е в отговорностите на общината. Незабавно след сигнала с моя заповед беше назначена междуведомствена комисия, в която взеха присъединяване всички държавни институции, включително Басейнова дирекция и Регионална инспекция за опазване на околната среда. Комисията изрично излезе със мнение, че реката има потребност от съществено разчистване.

Като регионален шеф с моя екип определихме три сектора – от с. Розино до втория мост на с. Слатина, от с. Столетово до консервната фабрика на с. Богдан и от Дъбене до Баня. Бяха установени големи наносни отсрочения, растителност, риск за дигите и реката беше излезнала още тогава от очертанията и коритото си с 60-70м. и беше навлезнала в аграрни парцели и горски територии. Незабавно подписах всички изискуеми от регионална администрация документи и сключихме съглашение с Община Карлово за почистването. Това става февруари 2021г. Общината изготви план за разчистване и беше подготвена да го разпореди. Няколко месеца по-късно пристигна “Промяната ” в България. От този миг започнаха и тъгите на кмета, тъй като с цел да стартира разчистване на база подписаните от мен като регионален шеф документи, му е нужно издаването на позволение от Басейнова дирекция и Регионална инспекция за опазване на околната среда Пловдив. От тогава минаха две години, доста се бързаше да се сменят всички шефове на държавни институции, сякаш щеше да има огромна “промяна ”, само че не, и до този миг при установен риск, към момента настоящо съглашение, позволение за разчистване на р. Стряма няма издадено, само че пък виждам, че претендент депутатите на “Промяната ”, Демократична България и Българска социалистическа партия са доста дейни да оказват помощ и да търсят отговорност. Е, сътрудници, задайте си въпросите към хората, които назначихте и вашите регионални шефове.

При това естествено злополучие и тази в действителност голяма покруса за хората няма да си разреша да обвиня никой и ще се опитам, без да парадираме с мои сътрудници да бъдем в помощ, само че желаех да кажа обстоятелствата такива, каквито ги знам по времето, когато бях регионален шеф.

Сега предизвестявам за същия риск, за който също неведнъж настоявах и взех ограничения като регионален шеф – р. Марица в региона на община Стамболийски и сметището при с. Цалапица, което е подкопано от реката. Ако не се вземат ограниченията при една ви скока вълна, екологичната злополука ще е с трансгранични последствия. Всички ограничения бяха взети от мен и моя екип, само че още веднъж трета година няма позволение за разчистване. Да не се питаме на следващия ден кой отново е отговорен и кой носи отговорността.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР