Данъците за старите автомобили ще бъдат увеличени.В страната ни ще

...
Данъците за старите автомобили ще бъдат увеличени.В страната ни ще
Коментари Харесай

Вдигат данъка за стари автомобили

Данъците за старите коли ще бъдат увеличени.

В страната ни ще бъде въведено прогресивно данъчно облагане, насърчаващо потреблението на енергийно ефикасни транспортни средства с ниски излъчвания на нездравословни газове. Това е записано в плана на Интегриран проект в региона на енергетиката и климата, който е квалифициран от последния постоянен кабинет с министър председател Николай Денков и е изпратен за утвърждение в Европейската комисия, написа вестник “Труд news ”.

Медията напомня, че в създадения от Министерството на нововъведенията план на Закон за поощряване на електрическата подвижност е планувано нарастване на налозите за старите коли с до 78 на 100. С претекста по този начин да бъде лимитирано потреблението на остарели коли. Реално обаче повдигането на налозите ще има противоположен резултат. Хората карат остарели коли, не тъй като ги избират, а тъй като нямат пари за покупката на нови. При вероятно нарастване на налозите, хората ще купуват още по-стари коли, с цел да платят по-ниска цена и по този начин да им останат пари за заплащане на налозите.

В план на Интегриран проект в региона на енергетиката и климата са посочени още редица вероятни ограничения за поощряване навлизането на електрически транспортни средства. Например въвеждане на таван на излъчванията нездравословни газове освен при първична регистрация на транспортни средства, а и при следваща продажба/регистрация на коли. Така най-старите коли няма да може да бъдат регистрирани и продавани в страната. Друга допустима мярка е въвеждане на зони за достъп (особено в централните градски части) единствено с енергийно ефикасни транспортни средства с ниски излъчвания на нездравословни газове. През миналата зима в София към този момент действаше възбрана за влизане в центъра на града на най-старите дизелови коли. Като е планувано с годините разпоредбите за достъп до центъра на столицата през зимните месеци да бъдат затегнати.

Другите вероятни ограничения включват даване на директни дотации за покупка на нови транспортни средства с нулеви излъчвания, т.е. на електрически автомобили, които да бъдат годни единствено за лимитирано време или за покупката на избран брой коли, т.е. до постигане на най-малък брой такива транспортни средства. Има и концепция за данъчни облекчения за покупка и потребление на транспортни средства с нулеви излъчвания, които също да бъдат в действие за лимитирано време или до вписване в страната на избран брой електрически транспортни средства. Друга допустима смяна е обезпечаване на достъп на електрическите автомобили до бус лентите. Има концепция да бъде насърчено и предлагането на транспортни средства с нулеви излъчвания за взаимно потребление от жителите.

В България от ден на ден се популяризират споделените услуги за подвижност. В Интегрирания проект в региона на енергетиката и климата е записано, че развиването на тези услуги може изцяло да промени модела на владеене и потребление на транспортното средство, от владение на артикул (автомобил) до потребление на услуга (мобилност). Тоест ще бъде насърчено хората да не купуват коли, а да употребяват под наел електрически автомобили, когато са им нужни. В документа, изпратен в Европейската комисия, е посочено, че опция за наемане на електрически коли към този момент има в София и Пловдив. В особено приложение хората могат да видят както зоните, в които електромобил може да бъде нает и освободен, по този начин и всички свободни да бъдат наети към 1000 електрически коли. В България се развиват и услуги за шерване на колела и е-скутери, написа в Интегрирания проект в региона на енергетиката и климата.

Електромобилите набъбнаха с 65%

Общините пускат градски превоз на водород

Правят зарядни станции по автомагистралите

В редица общини в страната ще има градски превоз на водород, излиза наяве от плана за Интегриран проект в региона на енергетиката и климата на България. В документа е посочено, че би трябвало да бъде повишен делът на транспортните средства с водородни горивни кафези и да бъде внедрена инфраструктура за презареждане с водород. Наличието на инфраструктура за презареждане е сериозна нужда за пускане на превоза с водород в България.

В момента България няма произвеждане на водород и инфраструктура за водородни зарядни станции. Затова ще бъдат направени промени, за повишение на успеваемостта и понижаване на разноските при създаване на станции за зареждане на транспортни средства на водород. Предвижда се първите зарядни станции да създават водород на място посредством възобновима електролиза, написа в документа, изпратен в Европейската комисия.

Въвеждането на водороден електротранспорт се планува да стартира от градския автобусен превоз, за който дават отговор общините. Този метод е по-рентабилен заради опцията за стартиране на огромен брой транспортни средства и създаване на инфраструктура за зареждане, която регулярно ще бъде употребена. Към момента в България четири общини демонстрират интерес към въвеждането на водороден автобусен превоз: София, Стара Загора, Бургас и Русе. Друга ниша за водородния превоз, която ще се развива мощно, е интернационалният товарен превоз, където България има мощна позиция, написа в документа. Това ще наложи обезпечаване на съответната национална инфраструктура и създаване на зарядни станции по автомагистралите.

Ще бъде подтикван и преходът на таксиметровите компании и публичните превозвачи към потребление на коли с нулеви излъчвания на нездравословни газове, т.е. на електрически автомобили. Към 1 декември 2023 година броят на електрическите транспортни средства се е нараснал с 65% за година от 8791 на 14 517, а хибридните транспортни средства са нарастнали с 52% от 30 774 на 46 779. Общините би трябвало да разработят свои капиталови стратегии за електрически превоз, написа в плана на Интегриран проект в региона на енергетиката и климата.

Общественият превоз минава на ток

Учат ни да караме по-икономично

Оптимизираме разхода на гориво

Ще учат водачите по какъв начин да пестят гориво.

Шофьорите ще бъдат обучавани на икономично шофиране. Това ще бъде част от ограниченията за повишение на енергийната успеваемост в транспортния бранш, написа в плана на Интегриран проект в региона на енергетиката и климата на България. Министерството на превоза и известията ще предизвиква и улеснява характерни образования на водачи за възстановяване на икономичното шофиране. Тези курсове ще включват модул за ръководство, който, въз основа на условията за сигурност, включва тематики за увеличение на способността за усъвършенстване на разхода на гориво посредством дейно шофиране, написа в документа, изпратен в Европейската комисия.

В момента курсовете на претендентите за шофьорска брошура не включват насоки за икономично шофиране. Някои инструктори дават препоръки какво може да бъде направено, с цел да бъде понижен разходът на гориво, само че това по-скоро е бонус в шофьорския курс, а не стандарт в образованието.

Сред другите ограничения за възстановяване на енергийната успеваемост в превоза е увеличение каузи на публичния електрически превоз. Тук влизат и възстановяване на железопътната инфраструктура и възобновяване на влаковете.

Предвидени са и ограничения за увеличение на каузи на електрическите и хибридните транспортни средства. За да стане това е належащо да бъде усъвършенствана инфраструктурата за зареждане на електрически и хибридни транспортни средства. В момента зарядните станции за коли се ръководят основно от частни вложители, написа в документа, изпратен в Европейската комисия. В страната има 15 компании, които ръководят зарядни станции, а към началото на декември 2023 година е имало 1586 зарядни станции.

Изкуствено подвигат цените на горивата

Въвеждат правила за транспортна беднотия

Искат график за затваряне на ТЕЦ-овете

Само за най-бедните ще има помощи за превоз, а останалите ще заплащат по-скъпи горива за колите.

Да бъдат направени правила за установяване на транспортна беднотия, предлага Европейската комисия на България във връзка плана на Интегриран проект в региона на енергетиката и климата. Европейската комисия (ЕК) към този момент е решила сухопътните преводни средства и постройките да бъдат включени в схемата за търговия с нездравословни излъчвания. Както “Труд news ” към този момент писа, проектите на Европейска комисия са да стартираме да плащаме за нездравословните излъчвания от колите от началото на 2027 година, което ще докара до повишаване на бензина и дизела с към 50-80 ст. за литър. По този метод, посредством изкуствено покачване на цените на горивата, от Европейската комисия желаят да принудят хората да заменят колите си с мотори с вътрешно горене с електрически автомобили.

Поскъпването на горивата ще удари по джоба всички, които карат автомобил на бензин или дизел и нямат пари, с цел да купят кола на ток. Затова от Европейска комисия желаят да бъде направена оценка за въздействието от включването на горивата в схемата за търговия с нездравословни излъчвания върху най-уязвимите хора от обществото. Определянето на транспортна беднотия значи, че за най-бедните може да има някакви помощи, с цел да може да се придвижват. Но за работещите хора, даже да са с ниски заплати, помощи няма да има и те сами ще би трябвало да заплащат от оскъдните си приходи изкуствено нарасналите цени на бензина и дизела.

От Европейска комисия упорстват в Интегрирания проект в региона на енергетиката и климата да бъде написан явен график за последователно прекъсване на потреблението на въглища. От Европейска комисия желаят България да показа спомагателна информация за това по какъв начин ще форсира внедряването на възобновими енергийни източници и по какъв начин последователно ще бъдат отстранени изкопаемите горива в бранша на отоплението и охлаждането и по какъв начин в централното отопление в градовете ще бъде употребена геотермална сила.

По-късно тръбопроводът ще стига до Румъния

Изграждат атомна връзка с Гърция

Първоначално дължината ще бъде 250 км

Ще бъда построен водопровод за превозване на водород, който ще свързва България и Гърция.

“Булгартрансгаз ” създава план за създаване на атомна връзка сред България и Гърция, излиза наяве от Интегрирания проект в региона на енергетиката и климата. Проектът ще обезпечи транспортен маршрут за транспорт на водород от Югоизточна до Централна Европа, както от вътрешно произвеждане, по този начин и от импорт.

Проектът планува създаване на водопровод за превозване на водород с дължина към 250 км и две компресорни станции. Изпълнението на плана ще обезпечи двупосочен трансграничен потенциал за транспорт на водород сред България и Гърция в нова точка за свързване в региона на Кулата/Сидирокастро. Като последваща стъпка се планува да продължи разширението на тръбопровода както в границите на България, по този начин и до трансгранични точки за връзка със прилежащи страни.

Проектът ще се развива в северна и източна посока и по този метод ще обезпечи спомагателна трансгранична съгласуваност с Румъния и страните от района.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР