Данъците категорично няма да се повишават, а ще се въведе

...
Данъците категорично няма да се повишават, а ще се въведе
Коментари Харесай

Демократична България за икономиката: Без повишаване на данъци, необлагаем минимум, COVID подкрепа и реформи

Данъците изрично няма да се покачват, а ще се вкара необлагаем най-малко. Това акцентираха от " Демократична България " като един от главните акценти от икономическата си стратегия.

Планът за възобновление на стопанската система на България включва още спомагателна поддръжка за дребния и междинен бизнес поради последствията от Covid пандемията, промени в правосъдната система, понижаване на административната тежест със 70%, въвеждане на електронно ръководство и по-добър надзор при изразходването на публичния запас и европейските фондове.

" Демократична България " изрично не предвиждаме повишение на налозите, а ставката на плоския налог ще остане 10% ", разгласи съпредседателят на " Демократична България " Христо Иванов.

Според него България излиза от десетилетие на пропуснати благоприятни условия, задушаване на предприемачеството, зареждане на корупционния вирус и неосъществени стопански промени. Всичко това ще би трябвало да се промени, като в основата е промяната на правораздавателната система, с цел да се основат ясни правила за участниците в бизнес процеса.

" По отношението на налозите придвижването може да бъде единствено надолу ", разгласи икономистът Георги Ганев.

Планът планува и въвеждане на необлагаем най-малко.

" Ще има две ставки - 0% и 10%. Това няма да докара до утежняване на икономическата независимост, само че категорично ще се вкара понижаване на данъчното задължение върху хората. Резервите са успеваемост на обществените разноски, прекъсване на приключването на средства и най-много краденето ", разгласи Ганев.

Мерките за развиване на стопанската система ще са в две направления - краткосрочни и дълготрайни с небосвод до края на мандата. Предвижда се отпущането на помощ от 3000 лв. на ангажиран в дребните и междинни предприятия, изключително в случай че тези предприятия не могат да работят поради пандемията от ковид.

Тази мярка ще бъде с стеснен небосвод на деяние, до момента в който работят рестриктивните мерки на здравните управляващи. Втората мярка ще е 80/20 на мястото на сегашната 60/40.

" Мярката 60/40 не е неприятна, тя е преписана отнякъде, само че се ползва по гербаджийски ", разяснява Ганев.

Дългосрочната визия включва доста по-свободна среда за правене на бизнес, понижена административна тежест, по-големи свободи на бизнесите да откриват свои ниши, да иновират, да имат достъп до най-новите технологии в целия свят.

Предвижда листване на държавни предприятия на борсата, което ще усъвършенства успеваемостта на самите компании и ще вкара средства в т.нар Сребърен фонд.

" Той фрапантно беше пропуснат и безстопанствен. Ако в него влязат средства от продажбата на миноритарни държавни предприятия, в средносрочен проект пенсионерите могат да разчитат на някаква рентабилност и от Сребърния фонд ", сподели още Ганев.

Съпредседателят на " Зелено придвижване " Владислав Панев добави, че с реорганизацията на огромните държавни компании и излизането им на борсата, успеваемостта в ръководството им ще се увеличи и те ще носят рентабилност. Той вижда района на " Марица Изток " с капацитет да се трансформира в българската Силициева котловина, като в това време се запазят приходите на локалното население.

От една страна тези благоприятни условия ще дойдат посредством метаморфоза на енергийните мощности и по-ефективната им работа. Друга опция е работещите да станат акционери в бъдещите индустриални комплекси, които могат да се изградят в сърцето на България.

" Това е място, което може да се трансформира в дом за нови промишлености - равно отдалечени от прилежащите страни, с отлична енергийна конструкция. Там има служащи и експерти, които ще запазят своите работни места. В момента колкото повече работи " Марица Изток ", толкоз повече пари губи. А ние ще създадем условия те да действат като същински корпорации и да превземат нови пазари ", разяснява Панев.

" Демократична България " предлага по-строг надзор на изразходването на средствата от европейските фондове за по-голяма успеваемост. В идващите години България би трябвало да получи 50 милиарда лв. по Зелената договорка, Плана за възобновяване и Плана за обективен преход, само че до момента в страната сходни фондове са изразходвани без оглед на успеваемостта.

" По формулировка безплатните фондова са най-евтиният запас и когато нямаш цел да подобриш успеваемостта, това става рисково. Те се изразходват като първата брачна нощ във времето на феодализма. Няколко олигарха, свързани с властта, които получават предпочитано фондовете. Едва когато нямат интерес или потенциал, средствата стигат до останалата аудитория ", разяснява Панев.

Сред главните дълготрайни цели ще бъде и намаляването на административната тежест със 70% за три години. Това ще е резултат от въвеждането на действително работещо електронно държавно управление, което от единствено себе си ще докара и до понижаване на корупцията.

" За да имаме качествено електронно ръководство, ни би трябвало извънредно мощен IT бранш. В момента изживяваме парадоксална обстановка - макар че бяхме измежду IT водачите в Източна Европа, компании като " Амазон ", " Google " и " Тесла " имат развойни центрове на всички места към нас, само че не в България. Това е извънредно показателно по какъв начин в последните 10 години ГЕРБ ръководят процеса по привличане на непознати вложители ", разяснява Ивайло Мирчев.

" До края на идващия мандат е допустимо да се реализира действително работещо електронно ръководство за доста по-малко от изразходваните досега 2 милиарда лв.. Хората ще губят по-малко време. Ще има позитивен резултат и върху непознатите вложения. При 70% понижаване на административната тежест ще намалее корупцията, тъй като бизнесът ще има по-малък контакт с администрацията ", сподели още IT специалистът Ивайло Мирчев.

И тримата специалисти се сплотиха към мнението, че без промяна на правораздавателната система, огромна част от ограниченията няма да сработят и България ще остане непривлекателна за непознати вложения. Несигурността в осъществяване на договорите, несигурността на пояснение на регулативните режими от самите регулатори и съдилища и неналичието на тъждественост на разпоредбите за всички участници в бизнес процеса са фактори, които се отразяват на цялостното развиване на българската стопанска система.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР