Данъкоплатците в ЕС скоро ще трябва да плащат по 23

...
Данъкоплатците в ЕС скоро ще трябва да плащат по 23
Коментари Харесай

В скъпо струващия пенсионен фонд на Европейския парламент има дупка от 300 млн. евро

Данъкоплатците в Европейски Съюз скоро ще би трябвало да заплащат по 23 млн. евро годишно за избавяне на пенсионна скица за стотици някогашни европейски депутати, която е на път да се разпадне.

Високопоставени чиновници на Европейския парламент се надпреварват да избавят наследения пенсионен фонд, който изпитва дефицит от 308 млн. евро и може да свърши парите си още през 2024 година, написа „ Политико ”.

" Фондът скоро ще изчерпи капитала си ", се споделя във вътрешен документ, направен от висшия държавен чиновник на Парламента Алесандро Чиокети, в който се споделя, че фондът, от който се възползват стотици някогашни депутати от Европейски Съюз, е изправен пред " трагично финансово състояние ".

Високопоставени членове на Екологичен потенциал разискаха документа на закрито съвещание в Страсбург в понеделник предходната седмица, само че към момента не са решили какво да подхващат, разкрива изданието.

" Вариантът да не се подхващат никакви дейности по въпроса очевидно не е обсъждан ", съобщи представител на Екологичен потенциал.

Парламентът сътвори схемата за в допълнение пенсионно обезпечаване през 1990 година и тя действа в продължение на 30 години, до момента в който не беше закрита за нови членове през 2009 година, когато влезе в действие единната пенсионна скица.

Отчасти заради прекъсването на вноските на депутатите преди 14 години, фондът в този момент е в тежко положение.

" Смятам, че не трябва да се пилеят повече пари на данъкоплатците за конструкция, която, почтено казано, е основана малко като скица на Понци ", съобщи Даниел Фройнд, немски народен представител от Зелените. Схемите на Понци са тип лъжливи вложения, които могат да оцелеят единствено посредством непрестанно привличане на нови членове.

" Това граничи с незаконна активност ", твърди Фройнд.

Стивън Хюз - ръководителят на фонда, някогашен английски евродепутат от лейбъристите от 1984 до 2014 година, съобщи, че Парламентът би трябвало да съблюдава уговорката си да изплати пенсиите на пенсионерите.

" Парламентът влезе в тази обстановка с необятно отворени очи и мисля, че е доста неправдив ", сподели Хюз.

" Тези членове са дали години на лоялна работа на Европейския парламент и се усещат наранени да бъдат третирани по метода, по който това се случва сега. " Той добави, че фондът е бил " доста добре ръководен ", само че след затварянето му през 2009 година той е трябвало да изчерпи парите си.

Неясно бъдеще

Фондът, чиито вложения се ръководят настрана от сдружение със седалище в Люксембург, разполага единствено с към 55 милиона евро от плануваните 363 милиона евро, които ще би трябвало да бъдат изплатени след 2074 година Досега членовете на Екологичен потенциал плащаха една трета от вноските, а Парламентът доплащаше останалата част.

" Поради прекратяването на заплащанията на вноски от страна на членовете на Екологичен потенциал и на Парламента, незадоволителната възвръщаемост на вложенията и последствията от поредните финансови рецесии, както и геополитическата неустойчивост, от 2009 година насам положението на фонда бързо се утежнява ", се споделя в бележката на генералния секретар.

" Тази сума е незадоволителна, с цел да се посрещнат бъдещите му отговорности за погашение на пенсии ", се прибавя в документа.

Това значи, че финансираният от данъкоплатците бюджет на Европейски Съюз може да бъде употребен за погашение на към 23 млн. евро годишно.

Документът на генералния секретар, направен от 14 парламентаристи за запознаване във връзка със среща, управлявана от ръководителя Роберта Мецола на 17 април, обрисува три евентуални разновидността.

Първият е да не се подхващат никакви дейности и фондът да банкрутира, което значи, че Парламентът - и данъкоплатците - " най-вероятно " ще би трябвало да поемат пенсионните отговорности. Вторият вид е фондът да бъде премахнат и по-късно да се предложи огромно еднократно заплащане на бенефициентите. На трето място, злополуката би могла да бъде предотвратена посредством поредност от промени за стягане на пенсионните права, да вземем за пример посредством увеличение на възрастта за пенсиониране или просто посредством понижаване на сумата, която получават бенефициентите.

Колкото по-дълго човек е работил като парламентарист, толкоз по-високо е компенсацията - понастоящем 914 души, множеството от които дългогодишни членове на Екологичен потенциал, някогашни членове на Екологичен потенциал или претърпели членове на техните фамилии, получават приблизително по 2206 евро на месец.

Говорителят на Парламента добави, че членовете на Екологичен потенциал са поискали спомагателна правна и финансова информация, с цел да проучат всички благоприятни условия.

Парламентът е водил няколко правосъдни борби против бенефициенти на фонда - и ги е спечелил - откакто е нараснал пенсионната възраст и е стегнал някои други условия, с цел да спре източването на финансите на институцията от фонда за завещание.

След обжалване от страна на представителите на фонда през март Съдът на Европейския съюз постанови дефинитивно решение, с което поддържа Парламента и удостовери, че Бюрото на Парламента има законното право да понижи правата на заплащане по симетричен метод.

Хюз съобщи: " Най-лошият излаз би бил Бюрото да вземе решение, което да докара до още един кръг от правосъдни разногласия. "

Лара Волтерс, холандски евродепутат от групата на социалистите и демократите, написа за „ Политико ”, че всеки " път напред не би трябвало да бъде за сметка на европейските данъкоплатци ". Дори в случай че " Парламентът може да бъде длъжен да поддържа този фонд " жив " - той не е правно длъжен да подсигурява актуалните равнища на погашение ".
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР