Данъкът върху недвижимото имущество ще скочи в много населени места

...
Данъкът върху недвижимото имущество ще скочи в много населени места
Коментари Харесай

Имотните данъци може да се вдигнат догодина

Данъкът върху недвижимото имущество ще скочи в доста обитаеми места - не поради повдигане на ставките, а поради смяна в изчисляването въз основата, върху която те се начисляват.

Сдружението на общините към този момент е почнало разисквания с финансовото министерство за актуализиране на методиката, по която се дефинира данъчната оценка на парцелите.

"Трябва да се промени методиката, по която се пресмята данъчната оценка на парцелите. Тя не е пипана от 1998 година, до момента в който пазарната среда към този момент е радикално друга. В резултат на което сме очевидци на скъпи парцели за стотици хиляди левове, само че с данъчна оценка от 1000 - 2000 лева ", споделя Силвия Георгиева, изпълнителен шеф на Националното съдружие на общините в България.

Причината за това закъснение е, че сега данъчната оценка на един парцел зависи на първо място от размера на обитаемото място, в което се намира. Този фактор образува 70% от данъчната оценка и в доста по-малка степен роля играят подобренията на жилищата, инфраструктурата, градската среда. "Това обаче, което липсва в методологията за пресмятане на данъчната оценка, са цената на самия парцел, разноските за неговото изграждане ", споделя Георгиева, представена от в. Сега.

Поради тази причина всеобщо в обитаеми места с до 20 000 поданици данъчната оценка на тристаен апартамент е 2000 лева, макар че пазарната цена е сред 40 000 и 70 000 лева Стига се до парадокса за извънредно първокласен парцел в някое село покрай огромен град притежателят да заплаща 20 лева налог. За да може данъчната оценка да се приближи до пазарните стойности на парцелите, общините оферират в методиката да се регистрира и цената за построяването на жилището или за придобиването му.

"Така е в множеството европейски страни - данъчната оценка е микс сред местоположението, подобренията, градската среда и цената за изграждане или за придобиване на актива. Не споделям да се употребява пазарната цена, а да има корекционен коефициент, който да отразява и цената на актива ", показва Георгиева.

Със сигурност обаче ще се наложи пререгистрация на парцелите - т.е. ново подаване на заявления, в които ще би трябвало да се опишат всички характерности на парцелите. Е, надали алуминиевата дограма ще попада към този момент в графата за първокласни усъвършенствания, както беше преди 20 години при първото подаване на имотните заявления. Не е ясно към този момент по какъв начин ще се отразява цената на жилището и дали ще се изисква при покупка продавачът и купувачът да заявяват в общината цената на договорката. По-висока данъчна оценка значи по-висок налог здания и по-висок налог при прекачване на имущество. Това няма да важи само за новопостроени жилищни здания, тъй като техните данъчни оценки се приближават до пазарната им цена, т.е. отразяват действителната стойност на парцела.

"Не е наложително при нарастване на данъчната оценка да има и нарастване на налога. Кметовете може да решат да понижат данъчната ставка, с цел да създадат новия данък по-поносим, тъй като в противоположен случай може и да не съберат предстоящите доходи ", счита Силвия Георгиева.

В обезлюдяващи се общини може да има и понижаване на ставките, които по закон би трябвало да бъдат в диапазона от 0.1 до 4.5 промила върху данъчната оценка. Статистика на сдружението на общините демонстрира, че през тази и предходната година над 80% от локалните управи избират единна ставка за облагане от към 2 промила. Много малко са обитаемоте места, където се ползват диференцирани ставки - било то по типове парцели или по региони в границите на обитаемото място. През тази година се е запазило и равнището на налозите спрямо предходната. От 154 интервюирани общини 136 са оставили ставките без смяна, 11 леко са ги нараснали, а 2 общини са ги понижили.

"Само две общини са на тавана от 4.5 промила. Това са дребни общини и повода е, че по този метод те компенсират прекомерно ниските данъчни основи на жилищата на тяхната територия ", споделя Силвия Георгиева. Но за сметка на това при налог покупко-продажби (данъкът при придобиване на имущество) 44 общини са избрали оптималната ставка от 3 промила, като и в този случай задачата е да се компенсират прекомерно ниските данъчни оценки на парцелите. Друго предложение на кметовете е Законът за локалните налози и такси да им даде право на всеки две или повече години да актуализират данъчните оценки на парцелите.

"Искаме общините да могат сами да го вършат според от пазара, измененията в градската среда, подобренията, които общината е направила в даден регион. Тогава няма да има такива огромни несъответствия сред пазарните стойности и данъчните оценки ", показва Георгиева.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР