Данъкът, събиран от доходите на българите от спестяванията им в

...
Данъкът, събиран от доходите на българите от спестяванията им в
Коментари Харесай

Данък върху депозитите по идея на Дянков вече не носи почти никакви приходи на бюджета

Данъкът, събиран от приходите на българите от спестяванията им в банките, става все по-незначителен източник на доходи за бюджета . За цялата 2020 година от налог " лихви " в хазната са влезнали едвам 5.6 млн. лв., съгласно годишния доклад на Национална агенция за приходите за събраните данъци осведоми в..
Налогът влезе в действие по концепция на финансовия министър на първото държавно управление на Бойко Борисов -, през 2012 година Прокарването на концепцията срещна мощна опозиция от всички страни и даже в ГЕРБ имаше отпор. Основните причини на съперниците на налога бяха, че той санкционира спестовните . Самите банки бяха срещу страната да им основава спомагателни бюрократични отговорности - да начисляват и внасят налога. Дянков обаче настояваше, че по този начин единствено за година ще вкара избавителни 120 000 000 лв. в бюджета , който тогава бе в тежко положение. " Данъкът ще го усетят единствено богатите, които имат огромни влогове ", уверяваше по това време министър председателят Бойко Борисов.
 Дянков предизвести: Харчим доста, с този недостиг повдигането на налозите е неизбежно Дянков предизвести: Харчим доста, с този недостиг повдигането на налозите е неизбежно
Влизаме в дългова серпантина, само че 5-те милиарда лв. буфер, които са планувани в идващия бюджет, ще разрешат на кабинета да си обезпечи по-с...
Интересен " подробност " е, че заместникът му имаше и други хрумвания за " гарниране на постната бюджетна пица " - посредством облагане на приходите на жителите, спечелили от хазартни игри и от борсови покупко-продажби. Такива налози обаче не бяха въведени. Постъпленията от налога върху лихвите в никакъв случай не доближиха поставената от Дянков цел, а с времето непрекъснато се смаляваха, с цел да стигнат дъното си през предходната година.
Резултатът е реалност на фона на непрекъснато увеличение на депозитите в банките, като постоянно има върхове в това отношение . По данни на Българска народна банка, " белите пари за черни дни ", които българите държат в банките, към този момент са над 61 милиарда лв.. Тогава за какво приходите от налог " лихви " са на изгубване? Всъщност абсурд няма, написа изданието. Наред с растежа на депозитите и влоговете има и друга неотклонна наклонност - непрестанно понижаване на лихвите, които към този момент са алегорични - клонят към нулата. Именно това е главната причина при многомилиардната маса пари хората да получават напълно микроскопични лихви и надлежно банките да начисляват и внасят в хазната напълно дребни суми като налог върху прихода, който изплащат на клиентите си.
Според информацията от Национална агенция за приходите, приходите за цялата предходна година от налог " лихви " са едвам 5,6 млн. лв. , което е с 9% по-малко спрямо 2019 година Данъкът върху лихвите по депозитни сметки на жители образува 0,2% от общите доходи от налози върху приходите на физически лица, написа в доклада на Национална агенция за приходите за 2020 година
Ставката на налога е 8%, откогато е въведен. По това време лихвените проценти по срочните депозити бяха 5-6%. В момента банките всеобщо са свалили лихвите под 1 на 100. Ако имате 10 000 лв. на влог и сте съумели да договорите банката да ви заплаща 1% рента, т.е. 100 лв. годишно, този приход се полза с 8%, т.е. хазната прибира 8 лв. налог. При рента 0.1% налогът е 80 стотинки.
 Дянков желае да имаме най-ниските налози в Европа Дянков желае да имаме най-ниските налози в Европа
" Нашето данъчно облагане би трябвало постоянно да е по-малко от това на Европа. Аз съм за най-ниските налози в Европа ". Това съобщи вицепремиеръ...
Преди години Българска социалистическа партия се заканваше да анулира налога " Дянков " , в случай че вземе властта, само че по този начин и не извърши обещанието си. Десните партии и доста самостоятелни икономисти от време на време подлагат на критика облагането на приходите от спестяванията и оферират то да отпадне.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР