Данък сгради да бъде увеличен заради значителното поскъпване на имотите

...
Данък сгради да бъде увеличен заради значителното поскъпване на имотите
Коментари Харесай

Вдигат данък сгради с инфлацията

Данък здания да бъде повишен поради забележителното повишаване на парцелите през последните години, упорстват от Национално съдружие на общините в Република България (НСОРБ). Идеята е да бъде направена смяна в Приложение №2 от Закона за локалните налози и такси - “Норми за данъчна оценка на недвижимите парцели ”, тъй че данъчните оценки на жилищата да бъдат по-близки до пазарните цени. В резултат при опазване на ставките на налог здания във всяка една община, приходите от данъка в локалната хазна ще набъбнат, написа Труд.

Трябва да се създадат разнообразни разновидности за смяна на данъчната оценка на парцелите, сподели за “Труд ” Силвия Георгиева, изпълнителен шеф на НСОРБ. Един от вероятните разновидности е данъчните оценки на парцелите да бъдат нараснали с насъбраната инфлация през последните години, която пресмята Националният статистически институт, изясни тя. Друг вид е данъчните оценки да бъдат нараснали с растежа на цените на парцелите. Трябва да се направи оценка за резултата от една такава смяна, с цел да се избере съответен вид.

До 2007 година данъчните оценки се актуализираха на всеки две години. Според Силвия Георгиева в този момент е добре актуализация да се прави на всеки две или четири години. Но с цел да стане това е нужна смяна в Закона за локалните налози и такси.

Действащите сега данъчни оценки не са променяни повече от 10 години и не дават отговор на пазарните цени на парцелите. Идеята на общините е да бъде нараснала освен данъчната оценка на къщите и жилищата, а и на поземлените парцели и на индустриалните и административните здания. Освен това общините оферират в закона да бъде записано, че с налог здания се таксуват и “съоръжения на техническата инфраструктура, съдържащи характерностите на здания ”, нанесени в кадастралната карта. Целта е да бъдат преодолени спорните тълкувания по повод данъчното облагане на силозите, ВЕИ инсталациите и други сходни уреди, показват от сдружението на общините.

Идеята на общините е по-високите данъчни оценки на жилищните и нежилищните парцели да влязат в действие от началото на 2024 година Дотогава има време Министерството на финансите да създаде разнообразни разновидности и Народното събрание да избере най-подходящия от тях. Инфлацията за 10-годишен интервал от 2011 година до 2021 година е единствено 20 на 100. Но дружно с рекордното покачване на цените през актуалната година инфлацията за интервала откогато не е правена смяна на данъчните оценки може да нарасне до близо 40%.

 

Поскъпването на жилищата за този интервал е доста по-голямо. Затова съгласно общините би трябвало да бъдат разисквани разнообразни разновидности за промени на данъчните оценки.

 

 

      

 Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в !  

   
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР