Данъчното облагане на националната помощ за производителите и неизплатените средства

...
Данъчното облагане на националната помощ за производителите и неизплатените средства
Коментари Харесай

Тютюнопроизводители блокират главния път Шумен - Силистра

Данъчното облагане на националната помощ за производителите и неизплатените средства за предадена продукция са част от тематиките, които ще бъдат разисквани на съвещанието на Консултативния съвет по тютюна към Министерството на земеделието.
Преди съвещанието тютюнопроизводители заплашиха с митинг, в случай че не се откри решение на казуса с неизплатените средства от страна на гръцка компания, която трета година бави заплащанията на стопани за изкупена суровина от годишна продукция 2016 година.
Тютюнопроизводителите взеха решението да стачкуват на среща в Каолиново преди няколко дни. Те чакат на съвещанието на Консултативния съвет по тютюна, което стартира от 12:30 часа, да се откри решение по проблема, само че в противоположен случай ще блокират основния път Шумен - Силистра в региона на село Пристое, съобщи ръководителят на Националната конфедерация на тютюнопроизводителите Асен Кичуков:„ Вече много сериозна сума е изплатена на по-дребните производители. Почти всички са си получили парите, само че и огромна част от тях не се получили ".
Тютюнопроизводителите разчитат, че казусът с данъчното облагане на парите, които те получават като национална помощ, ще бъде решен дефинитивно на национално равнище. За задачата те чакат на днешния Консултативен съвет да участва специалист от финансовото министерство, сподели в изявление за предаването "Преди всички " ръководителят на браншовата асоциация Цветан Филев.
Трябва ли тютюнопроизводителите да заплащат налози върху парите, които получават като помощ от националния бюджет - този въпрос стои неуреден от 5 години. "Всеки си прави, каквото си желае ", споделя Цветан Филев и дава образец по какъв начин данъчните работят съгласно личния си прочит на закона:
"Преди към месец към този момент започнаха в обособени области, като Силистра да вземем за пример, тютюнопроизводителите да получават писма от Областната дирекция на Национална агенция за приходите да се явят и да си платят налози от 2013 година, 2014 година, 2015 година, 2016 година и 2017 година ".
Браншовата асоциация не е съгласна да се търсят налози с толкоз задна дата:
"Това няма по какъв начин да се случи. Няма да стане. Няма да сработи, само че сме съгласни, да вземем за пример, както е в област Шумен, Смолян, Благоевград - от 2017 година насам да се търсят налози върху тези национални доплащания ", уточни Филев.
Производителите разчитат, че казусът ще откри трайно решение и със заповед на финансовия министър, всички данъчни ще уеднаквят метода си.
Друга значима точка, включена в дневния ред на съвещанието на Консултативния съвет, са средствата от преходната Национална помощ за тютюн за акция 2018 година
Само за последната година количеството тютюн, създадено в България, е намаляло с 4000 тона, сочат данни на Националната браншова асоциация. От там сигнализират, че към момента има компании, които изкупуват суровина, без да я заплащат.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР