Данъчните връщат до 600 лв. на дете. Стартира кампанията за

...
Данъчните връщат до 600 лв. на дете. Стартира кампанията за
Коментари Харесай

Данъчните връщат до 600 лв. на дете


Данъчните връщат до 600 лева на дете. Стартира акцията за подаване на годишните заявления за приходите. Условието е родителят да няма остарели просрочени отговорности.  Може да се възползват и двамата родители.
Работещите родители могат да получат
до седмица до 600 лева за дете от държавната хазна, в случай че не са употребили облекчението за деца посредством работодателя си. От Националната организация за доходи (НАП) дадоха старт на акцията за подаване на годишните данъчни заявления за приходите на хората от предходната година. А посредством подаване на декларацията може да бъдат
употребени и разнообразни данъчни облекчения.
Декларация в Национална агенция за приходите би трябвало да подаде всеки, който през 2023 година е получил някакви облагаеми приходи отвън работната заплата. Предполага се, че при започване на акцията първи ще подадат данъчните си заявления хора, които желаят да употребяват някое облекчение и желаят бързо да получат парите си.
Създадена е организация и заявления
с претенции за прилагане на данъчни облекчения се обработват бързо – в границите на 3-7 дни, сподели Боряна Георгиева, началник на Дирекция “Обслужване ” в Национална агенция за приходите. В този период действително хората могат да получат парите от хазната. По закон срокът за обработка на декларациите и превеждане на парите е до един месец, само че действително всичко това става по-бързо.
Размерът на данъчното облекчение
за родителите е както през предходната година. За едно дете годишният облагаем приход може да бъде понижен с до 6000 лева, за две деца с до 12 хиляди лева, а за три и повече деца с до 18 хиляди лева Тъй като данъкът върху приходите е 10 на 100, действително дължимият налог за приходите от предходната година може да бъде понижен с до 600 лева за едно дете,
с до 1200 лева за две деца и с до 1800 лева
за три и повече деца. Ако родителят е плащал настоящо налога върху приходите си през предходната година, в този момент тези пари ще му бъдат възобновени от хазната.

За деца с увреждания годишният облагаем приход може да бъде понижен с до 12 хиляди лева Важно за родителите е да знаят, че облекченията за деца и за деца с увреждания са разнообразни и може да бъдат употребени по едно и също време.
Тоест, за дете с увреждания единият
от родителите може да употребява облекчението да деца и да понижи годишния си налог с до 600 лева, а също така да понижи налога си с още до 1200 лева като употребява и облекчението за деца с увреждания. Възможно е единият от родителите да употребява едното облекчение, а вторият родител – другото.
По принцип всяко от данъчните облекчения
за деца и за деца с увреждания може да бъде употребено единствено от един от родителите. Но в случай че годишният приход на този родител не е задоволителен, с цел да употребява облекчението в цялостния му размер, остатъкът може да бъде употребен от втория родител. Например в семейство с три деца майката за година има облагаем приход от 15 хиляди лева
А законът разрешава тя да понижи
облагаемия си приход с 18 хиляди лева В този случай тя може да употребява 15 хиляди лева от облекчението, а с останалите 3000 лева годишния си приход може да понижи бащата.

Част от родителите може да са употребили облекчението за деца настоящо през предходната година, като всеки месец облагаемият им приход е бил намаляван с до 500 лева В този случай в този момент те няма потребност да подават данъчна декларация,
в случай че имат приходи единствено от заплати.
Други пък може да са поискали да употребяват облекчението едновременно, само че още веднъж посредством работодателя. През сегашния месец те получават парите за облекчението от работодателя, още веднъж без да е належащо да подават годишна данъчна декларация. А работодателят ще приспадне платените на служащите пари от своите отговорности към държавния бюджет.
Много значимо изискване е родителят,
който желае да употребява облекчението, да няма остарели просрочени отговорности към държавната хазна все още на подаване на данъчната декларация. Ако родителят има остарели отговорности, изобщо няма да може да употребява облекчението.
Затова е добре преди подаване на
данъчната декларация човек да ревизира през уеб страницата на Национална агенция за приходите дали има остарели отговорности, в това число и неплатени санкции на КАТ, които са предадени за събиране на приходната организация.
Това може да стане онлайн с
личен идентификационен код (ПИК) или електронен автограф. Ако родителят има просрочени остарели отговорности, би трябвало да ги заплати, преди да подаде годишната декларация за приходите си.
Парите би трябвало да постъпят до 30 април
Крайният период за подаване на годишните данъчни заявления за приходите от предходната година е 30 април. В същия период дължимият налог, посочен в декларацията, би трябвало да бъде заплатен.
Новото за тези година е,
че водещо е не по кое време е изработен преводът, а по кое време парите са постъпили по сметката на Национална агенция за приходите. Това значи, че в случай че човек заплаща в последните дни от периода посредством банков превод, би трябвало да се съобрази с това за какъв брой време парите ще постъпят по сметката на Национална агенция за приходите.



Това е значимо, тъй като в случай че има и ден забавяне, ще бъде начислена рента. Самата рента за няколко дни не е висока – за цяла година тя е главният лихвен % на Българска народна банка плюс 10 на 100.
Но по-късно лихвата ще би трябвало да бъде
платена с обособен банков превод. А следващата година, в случай че индивидът желае да употребява някое от данъчните облекчения, ще се окаже че има остаряло обвързване и няма да може да употребява облекчението, в случай че не заплати и дължимата рента.
Ако човек заплати налога върху приходите си
през уеб страницата на Национална агенция за приходите, няма за какво да се тормози, че парите ще постъпят по сметката на Национална агенция за приходите след крайния период, а също така заплащането е без такси.
Ново от тази година е и, че заплащането
на налозите става по една сметка на Национална агенция за приходите в Българска народна банка, без значение в кой град е непрекъснатият адрес на данъкоплатеца. През предходната година обособените поделения на Национална агенция за приходите имаха разнообразни сметки в комерсиалните банки.
Отстъпка от 5 на 100 за ранно обявление
Ако човек подаде годишната си данъчна декларация за приходите онлайн до 1 април и в същия период заплати дължимия налог, употребява до 5 на 100 отстъпка от налога за довнасяне, само че не повече от 500 лева, подсетиха от Национална агенция за приходите. Условие за използването и на тази отстъпка е индивидът да няма остарели просрочени
отговорности към държавната хазна.
Най-бързо и най-лесно данъчната декларация може да бъде подадена онлайн през уеб страницата на Национална агенция за приходите. За задачата е нужен личен идентификационен код (ПИК) или електронен автограф. ПИК е безвъзмезден и може да бъде взет от всеки офис на Национална агенция за приходите.
Това става незабавно – с едно посещаване в офиса
на Национална агенция за приходите. Кодът е неопределен и може да бъде употребен за електронните услуги на приходната организация – освен за подаване на заявления, а и за правене на информации и приемане на удостоверения. Над 85% от жителите подават данъчните си заявления онлайн, а задачата ни е да достигнем 100%, сподели Милена Кръстанова, зам.-изпълнителен шеф на Национална агенция за приходите.



Данъчните заявления може да бъдат подадени на хартия в офис на Национална агенция за приходите, както и да бъдат изпратени по пощата с противоположна квитанция.
Ако човек има надвнесен налог,
би трябвало да уточни в декларацията си защо да бъдат употребявани парите – с тях може да бъде покрито негово остаряло обвързване към бюджета, парите да останат за покриване на някакво бъдещо обвързване, или да му бъдат възобновени.
Ако човек желае да му бъдат възобновени
парите, в данъчната декларация би трябвало да уточни банковата си сметка. С надвнесен налог може да бъдат покрити остарели отговорности. Но в случай че човек желае да употребява данъчно облекчение – не би трябвало да има остарели задължения към бюджета, с цел да употребява облекчението.
Ако човек има остаряло обвързване за налози
или осигуровки и в този момент преведе пари, с цел да заплати налога върху приходите от предходната година, първо ще бъдат погасени старите данъчни отговорности, плануват разпоредбите на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс.
Декларацията авансово попълнена от компютъра
От месец март жителите ще имат достъп до авансово попълнени годишни данъчни заявления, оповестиха от Национална агенция за приходите. Това значи, че
при влизане в уеб страницата на приходната организация
с личен идентификационен код (ПИК) или електронен автограф, хората ще видят към този момент попълнена данъчна декларация за приходите от предходната година.
Във формулярите ще бъдат въведени всички
данни, които към този момент са налични в Национална агенция за приходите – за получени приходи от заплати, цивилен контракти, възнаграждения, получени наеми от компании, за употребени посредством работодателя облекчения, както и данни за получени приходи от онлайн търговия,
които са получени от куриерските компании
за направени доставки с натрапен платеж. В декларацията ще има данни и за получени приходи от продажба на моторни транспортни средства, които са били благосъстоятелност на индивида по-малко от 12 месеца.



Хората единствено би трябвало да ревизират деликатно дали попълнените данни са правилни.
Може да прибавят някои приходи,
да вземем за пример получени наеми от жители. Или да отстранен част от попълнените приходи, да вземем за пример от онлайн продажби.
Данък върху приходите се дължи при
систематична онлайн търговия за осъществяване на облага. Ако някой е продал онлайн старите си гуми на колата, този приход е необлагаем и би трябвало да бъде изваден от данъчната декларация. След като човек ревизира данните би трябвало да подаде декларацията до Национална агенция за приходите онлайн. Всичко това става бързо – за 8-10 минути.
При подаване на годишните данъчни
заявления хората не е належащо да ползват служебни бележки за получени приходи и документи за ТЕЛК, тъй като тази информация е налична в Национална агенция за приходите. Но в случай че човек желае да употребява данъчно облекчение за подаяние, за младо семейство с ипотечен заем или за доброволни пенсионни осигуровки или застраховки “Живот ”
би трябвало да приложи към декларацията
съответните документи, защото тази информация не е налична в Национална агенция за приходите, обясниха от приходната организация.

Фирмите би трябвало да подадат в Национална агенция за приходите данни за изплатените приходи до 28 февруари. След това подадените данни ще бъдат нанесени в данъчните
заявления на хората.
В Приложение №13 към годишната данъчна декларация хората могат по избор да разгласят и необлагаеми приходи, като да вземем за пример от лихва на земя, облаги от хазарт, от продажба на остарял автомобил или на фамилния апартамент.
Национална агенция за приходите събира данни и за необлагаемите приходи
на хората, които ще бъдат употребявани при определянето на това кой има право на помощи за енергийна беднотия. Фирмите подават данни за изплатени на служащите необлагаеми приходи, само че за хората декларирането на получени необлагаеми приходи е по избор.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР