Данъчните са установили, че от средата на юни до средата

...
Данъчните са установили, че от средата на юни до средата
Коментари Харесай

Данъчните с колосален удар! Хванаха плащане в брой на 7 650 748 661 лв.

 Данъчните са открили, че от средата на юни доникъде на август са издадени 2 620 касови бележки за продажби, в които има метод на заплащане " в брой “, а цената е над 10 000 лева От тях 598 касови бележки са за суми в диапазона от 10 000 лева до 20 000 лева, а 15 – от 1 000 000 лева до 7 650 748 661 лева, оповестиха от Националната организация за доходи. 

Като в същото време е открито, че не е публикуван сторно фискален или систематичен бон към касовите бележки, т.е. касиерът не е натиснал без да желае повече нули на касовия уред и незабавно по-късно да е поправил грешката си. За касовите бележки за най-големите суми фактически става въпрос за неточности, които на по-късен стадий в декларациите за Данък добавена стойност са оправени, написа " Труд ".

От Национална агенция за приходите обаче особено показват, че касовите бележки не са от регистрирани обменни бюра, които правят покупко-продажби с задгранична валута в наличност, и за които прагът за заплащане в брой до 10 хиляди лева не важи.

Национална организация за приходите припомня, че според настоящото законодателство заплащанията на територията на страната в размер на и над 10 000 лева би трябвало да се правят единствено посредством превод или внасяне по платежна сметка.

Нарушенията са осъществени от над 480 задължени лица в близо 70 типа търговски обекта, измежду които такива за търговия на едро и дребно с хранителни артикули и с некласифицирани другаде артикули или услуги. Неспазване на условието за прага от 10 000 лева при разплащания в брой е открито и в заведения за хранене, хотели и сладкарници, както и в обекти за тютюневи произведения, алкохол и безалкохолни питиета, при продажба на коли и мотоциклети, даване на медицински услуги и др. 

Национална организация за приходите обръща особено внимание на бизнеса за плануваните в Закона за ограничение на заплащанията в брой (ЗОПБ) обилни наказания за лицата, които извършат или позволен осъществяването на нарушавания с разплащания в брой. На физическите лица се постанова санкция в размер 25% от общия размер на направеното заплащане, а юридическите лица подлежат на имуществена глоба в размер 50% от общия размер на направеното заплащане.

Икономическите оператори следва да имат поради също по този начин, че в Национална агенция за приходите се получават данни на всеки 5-минути за всички издадени фискални и служебни бонове за продажби, регистрирани и регистрирани посредством ФУ/ИАСУТД и че приходната организация има опция да прави навременен разбор на получената информация и данъчен надзор.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР