Данъчната тежест, свързана с придобиването, притежаването и използването на недвижими

...
Данъчната тежест, свързана с придобиването, притежаването и използването на недвижими
Коментари Харесай

България или Гърция? Къде данъчната тежест при покупка на имот е по-малка?

Данъчната тежест, обвързвана с придобиването, притежаването и потреблението на недвижими парцели в Гърция, понижа доста през последните няколко години, само че към момента има доста благоприятни условия за редуцирането им. Особено спрямо някои прилежащи страни, каквато е България, написа локалното издание Ekatemerini.

От имотния отрасъл означават, че бъдещо унищожаване на данъчните ставки може да докара до по-ниски разноски за наем, защото би понижило тежестта върху наемодателите и по този метод ще обезпечи тласък за по-ниски цени. Все отново някои специалисти са по-скептични по отношение на успеваемостта на сходен ход. Тъй като не е несъмнено, че намаляването на ставката ще има стремежи резултат, изключително в случай че се вземе поради недекларираните приходи от парцели.

Гърция е на почти междинното равнище за Европа във връзка с данъчната тежест върху парцелите след рационализацията през последните години. Въпреки че към момента има обилни проблеми, като да вземем за пример структурата на единния налог върху парцелите (ENFIA), който „ санкционира “ тези със стойност над 400 000 евро посредством спомагателния налог. Картината е доста по-добра от преди няколко години. След последните промени в зоновите стойности и данъчните ставки, EBFIA падна с до 40% за 80 на 100 от притежателите на сходни парцели. Предвижда се в допълнение понижение на налога с до 10%, в случай че парцелът е застрахован против естествени бедствия.

Сега Гърция доста рационализира разноските за покупка и продажба, защото в предишното беше натрапен налог върху прехвърлянето на парцел от 8-10% от цената на жилището, което насърчаваше укриването на налози. Днес този налог е понижен до 3%, а в случай че става въпрос за покупка на първи дом, има необлагаем предел до 275 000 евро.

Следователно, изчислението на другите разноски (напр. такса за брокер, такса за нотариус, такса за регистриране в кадастъра и ипотечния регистър), общите разноски за покупка и по-късна продажба на парцел (което също съставлява интерес за задграничните инвеститори), е лимитирано до към 8.5% от цената на парцела, спрямо 16.45% в Испания, 13% в Германия и 13.6% в Италия. В България обаче този % е едвам 7.7 на 100.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР