Данъчната кампания за доходите на физически лица стартира ударно в

...
Данъчната кампания за доходите на физически лица стартира ударно в
Коментари Харесай

Пет важни въпроса за данъчното облекчение за деца /И ОТГОВОР...

Данъчната акция за приходите на физически лица започва стремително в понеделник с напор от родители, които желаят бързо да получат данъчните облекчения за деца. Тази година те са 22 пъти по-високи от миналогодишните и за едно дете са 450 лв. (годишният приход, върху който се начислява налог се понижава с 4500 лева); 900 лв. за две деца (данъчната основа се понижава с 9000 лева) и 1350 лв. за три и повече деца (данъчната основа се понижава с 13 500 лева). Ето пет проблема от практиката на данъчните, които засягат доста родители.

Как да получа данъчно облекчение за две деца, в случай че работя против минимална работна заплата?

Да приемем, че лицето има приходи единствено от трудово правно отношение и облагаемата част от тях е в размер на 6600 лв. на годишна база, а желае да употребява данъчно облекчение за две деца, т.е. данъчната основа би трябвало да се понижи с 9000 лв.. Тъй като в тази ситуация облагаемият приход е в по-малък размер, родителят няма да може да употребява облекчението в цялостен размер, а единствено до размера на своя облагаем приход, в тази ситуация 6600 лв.. С други думи, приспаднати или върнати ще му бъдат 660 лв., а не 900 лв.. Няма спънка, в сходна догадка, когато размерът на данъчното облекчение е по-висок от размера на данъчната основа, единият родител да употребява облекчението до размера на годишния си облагаем приход, а другият родител да употребява облекчението за разликата до цялостния позволен размер на облекчението, посредством подаване на годишна данъчна декларация (по чл.50 от ЗДДФЛ).

А в случай че „ детето” е навършило 18 година предходната година?

Данъчното облекчение се употребява и за годината, в която детето е родено или в която е навършило пълноправие, освен това в цялостен размер. Така да вземем за пример бонус може да се употребява за дете, родено на 31 декември 2021 година, както и за дете, навършило пълноправие още на 1 януари 2021 година

Майките в майчинство обаче няма да го получат, в случай че нямат други облагаеми приходи през миналата година. За сметка на това обаче работещите бащи могат да го вземат в размера, който се поставя според от броя на децата в фамилията.

Детските надбавки лишават ли ме от данъчен
бонус?

Не, те не се взимат под внимание, когато се образува данъчната основа, тъй като не са приходи, добити от трудова активност. За да получите данъчно облекчение за деца, през 2021 година би трябвало да сте получавали заплата, приходи от някаква стопанска активност, приходи от наем или друго възмездно даване на права или имущество и така нататък В случай че през 2021 година сте придобили такива приходи и отговаряте на останалите условия, имате право да ползвате данъчното облекчение за деца.

Припомняме, че детските надбавки са в размер 40 лв. за едно дете в фамилии с приход до 410 лв. на член от фамилията. За две деца помощта е 90 лв., за три - 135 лв., за четири - 145 лв.. Ако приходът на човек от фамилията е сред 410 и 510 лв., помощта ще е 80% от сумата на месечните добавки.

Мога ли да употребявам облекчението, в случай че имам обвързване за налог здания, такса боклук и налог за лек автомобил към общината?

Ако общината към този момент е трансферирала тези отговорности за наложително осъществяване и събиране към Национална агенция за приходите – няма да имате право да получите данъчното облекчение за деца.

В случаите, в които лицата имат отговорности за локални налози и такси, които са на база декларирани условия и подлежат на събиране от общинската администрация, те не са съображение за отвод на данъчното облекчение. Тоест, родителите ще си ги получат в цялостен размер.

Имам борчове към Национална агенция за приходите. Мога ли да употребявам данъчно облекчение за дете?

Едно от изискванията, които би трябвало да бъдат изпълнени, с цел да се ползват данъчните облекчения, е физическото лице да няма подлежащи на наложително осъществяване обществени отговорности към датата на подаване на годишната данъчна декларация. Следователно, при съществуването на такива отговорности, родителят няма право да получи данъчни облекчения.

Свързани вести Щурм на майки в Национална агенция за приходите, желаят бързо данъчния
бонус за деца

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР