Данъчната кампания за деклариране на доходите, получени от физически лица

...
Данъчната кампания за деклариране на доходите, получени от физически лица
Коментари Харесай

В офиса на НАП Плевен до момента са подадени близо 20 000 декларации по чл. 50 от ЗДДФЛ

Данъчната акция за обявление на приходите, получени от физически лица през 2022 година, завършва в среднощ през днешния ден, 2 май, за ползващите електронни услуги, и в 17,30 ч. за избралите да подадат формулярите си на хартия в офисите на приходната организация.

До този момента над 677000 души са подали годишните си данъчни заявления пред Национална агенция за приходите, като близо 83 % от тях са избрали да го създадат през Портала за електронни услуги с личен идентификационен код /ПИК/ или електронен автограф /КЕП/. Над 20 000 данъкоплатци са изпратили формулярите си по пощата, а повече от 96000 са ги подали в офис на приходната организация, допълват от Национална агенция за приходите.

В офис на Национална агенция за приходите Плевен досега са подадени близо 20 000 заявления по член 50 от ЗДДФЛ, от които по електронен път 14 600. Най-голям е относителния дял на подадените заявления с ПИК близо 12 000.

Годишна данъчна декларация подават лицата, получили възнаграждения през 2022 година, даже и в случай че данъкът им е удържан в цялостен размер от платеца на прихода. Земеделските стопани и лицата, които през предходната година са получили доходи от наем или от продажба на имущество, също би трябвало да попълнят формуляра. В декларацията се показват и някои облагаеми с финален налог приходи от чужбина, като дивиденти и ликвидационни дялове, парични и предметни награди от игри, от надпревари и състезания, които не са предоставени от шеф или възложител и други

Физическите лицата, извършващи активност като търговци (например, в случай че регулярно продават артикули в интернет за печалба), в това число едноличните търговци, както и земеделските стопани, избрали този ред на облагане, подават годишните си заявления за приходите до 30 юни 2023 година В случай че едноличен търговец или регистриран аграрни собственик, който се полза като Едноличен търговец, е получил и приходи, които не са свързани с тази му активност, като да вземем за пример от наем, те се заявяват в период до 2 май, прецизират още от Национална агенция за приходите.

Най-лесният и бърз метод за подаване на декларацията и заплащане на отговорностите е през Портала за електронни услуги на Национална агенция за приходите, налични с ПИК или КЕП. От началото на март потребителите могат да се възползват и от авансово попълнената декларация, в която са отразени данни, подадени в приходната организация от работодателите и платците на приходи.

Онлайн заплащането е една от най-често употребяваните електронни услуги на Национална агенция за приходите, която обезпечава на данъкоплатците удобството да я употребяват когато и да е на денонощието, както и през почивните и празнични дни.

Информация за попълване и подаване на данъчни и осигурителни заявления и внасяне на суми към бюджета може да се получи на телефоните на приходната организация: 0700 18700 или 02/9859 6801, на цена, съгласно цената на съответния оператор и в уеб страницата на Национална агенция за приходите.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР