Дами и господа, в този изключително важен момент за цяла

...
Дами и господа, в този изключително важен момент за цяла
Коментари Харесай

Коментар на водещия: Въпросите, на които те нямат отговор


Дами и господа, в този извънредно значим миг за цяла Европа и за България като част от европейското семейство, съм същински благополучен, че в сряда, в програмата на бТВ проследихме онлайн годишната тирада за положението на съюза.

Бих откроил няколко акцента от думите на Урсула фон дер Лайен, които даже със забавяне поради хаоса в българската политика, непроменяемо ще дадат отражение върху живота на всички ни. Може част от вас да са съгласни, а друга част - не. Важното е да се приказва по тези тематики, тъй като България изостава доста съществено от дневния ред на съюза, а във външен проект интензивността на София е сведена до нула.

Тази тирада беше явен сигнал, че връзките сред Брюксел и Москва доближиха до точка, от която няма връщане обратно – думите на Комисията, изразени посредством нейния ръководител:
" глобите ще останат и сега би трябвало да продължим по този метод, а не да се помиряваме ", са директният отговор на ултиматума на Москва при прекъсването на газа за Германия по-рано този месец.

Това значи, че с " Газпром " няма да се договаря. А предлагането " газ против намаляване на наказания " е отхвърлено. Дори и с цената на неизбежни ограничавания, които са с неразбираеми финансови, политически и обществени измерения през идващите месеци.

Голямата цел в речта от сряда е методът, по който се дефинират цените на силата. Най-после чухме от Брюксел, че е нужна незабавна промяна на механизмите, по които работи Европейската енергийна борса, където цената се дефинира от цената на най-скъпия снабдител.

Това значи, че силата, която се създава от слънце или атом, които имат доста по-ниски индустриални разноски, се търгува като сила, създадена от горене на газ. Това е главната причина за галактическите стойности, които следим в последната година. Средното нарастване за съюза е 10 пъти.

Предлага се таван на облагите на компаниите, които създават сила с ниска себестойност и които сега натрупат свръхпечалби. Някои страни-членки към този момент ползват сходен механизъм, само че концепцията на Европейска комисия е той да бъде прибавен от всички – " В тези времена е неверно да се натрупат рекордни доходи и облаги, на основата на войната и на гърба на нашите консуматори ", гласи позицията на Европейската комисия.

Интересно е по какъв начин тези оферти, които проучваме от началото на сезона в " 120 минути ", ще отекнат в българската предизборна акция. До този миг малко на брой претенденти за идващия парламент слагат тези въпроси в дневния ред на обществото и имат задоволително познания и експертиза, с цел да изразят позициите си на понятен език. Същото важи и за служебния кабинет.

В някои връзки сега България е в доста по-благоприятна позиция от редица други страни-членки - страната ни е производител на електрическа енергия. Но в други връзки изостава много съществено - подвластни сме от един източник на газ и петролни артикули.

Все още висят въпросите – какви пакети за бизнеса и потребителите се приготвя от София при положение на неспособност за съставяне на държавно управление? Какви средства ще са нужни и в какъв размер от Брутният вътрешен продукт ще са те? Каква ще е позицията ни по предлагането за реформиране на енергийния пазар?

Каква ще е позицията ни по " краткотрайния налог " върху свръхпечалбите на фирмите, произвеждащи електричество от възобновими източници, лигнитни въглища или нуклеарна сила? Дори мисли ли се върху механизъм за в допълнение облагане на директните количества съветски газ по " Балкански поток "?

Това са въпроси и към служебния кабинет, и към претендентите за идващия парламент. Ако не са подготвени с отговорите в този момент, ще би трябвало да отговорят доста скоро. Но по малко по-различен метод...
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР