Далол в Данакилската депресия Някои го наричат най-суровото място на Земята“.

...
Далол в Данакилската депресия
Някои го наричат най-суровото място на Земята“.
Коментари Харесай

Още 7 места, които изглеждат извънземнo

Далол в Данакилската меланхолия

Някои го назовават „ най-суровото място на Земята “. Далол е вулкан, прикрит под еднокилометров слой сол в депресията Данакил в Етиопия на 120 метра под морското ниво. Мястото е ошарено от цветни извори, сол, сяра и други минерали.

Кристалната пещера

Кристалната пещера е част от мината Найка в Мексико и се намира на 300 метра дълбочина. В пещерата са едни от най-големите селенитни кристали на Земята. Най-големият открит там е дълъг 11 метра и тежи 55 тона. Пещерата е дълбока 27 метра и температурата в нея доближава до 58°C с 90% мокрота на въздуха. Това е повода да не е изследвана в детайли, тъй като без отбрана човек може да издържи единствено към 10 минути вътре.

Пустинята Такламакан

Такламакан е една от най-големите пясъчни пустини в света, намираща се в Централна Азия. Името й безусловно преведено значи „ Ако влезеш, няма да излезеш “. Поради близостта си с ледените въздушни маси от Сибир, в пустинята през зимата температурите падат до -20°C. През 2008г. след зимните стихии в Китай, Такламакан за първи път е покрита напълно от 4-сантиметрова снежна завивка, а температурите падат до -26.1°C.

Рио Тинто

Рио Тинто е река в югозападна Испания, която извира от планината Сиера Морена в Андалусия. От антични времена от реката се добиват мед, сребро, злато и други минерали.

Поради миньорските действия, в този момент реката има висока киселинност (pH 2) и червеникав нюанс, заради желязото във водата. Рио Тинто неотдавна притегли интереса на учените с екстремофилната аеробна бактерия, която живее във водата. Смята се, че точно тази бактерия е повода за високата киселинност. Подводните скали по коритото на реката съдържат желязо и минерали, с които се храни бактерията.
Екстремните условия за живот в реката могат да бъдат съпоставени с тези на други места в слънчевата система, където се счита, че има течна вода. Учените от НАСА съпоставиха Рио Тинто с Меридиани Планум на Марс, където се допуска, че е имало вода.

Шоколадовите хълмове

Шоколадовите хълмове са необикновена геологическа групировка в Бохол, Филипините. Според последните преброявания, на повърхност към 50кв.км. са разпръснати 1776 хълма. Те са покрити със зелена трева, която през сухия сезон става кафява – от там идва и името на хълмовете. Четири митове описват за образуването им.

Първата споделя история за двама колоси, които хвърляли скали и пясък един по различен. Битката траяла дни наред и колосите се изморили. Така те не запомнили враждата си и станали другари, само че не почистили разрушенията си и по този начин се появили Шоколадовите хълмове.

В по-романтична легенда се приказва за колоса Арого, който бил извънредно мощен и деятелен. Арого се влюбил в Алоя, която била простосмъртна. Така след гибелта й, Арого бил доста трагичен и в тъгата си не можел да спре да плаче. Когато сълзите му изсъхнали, се били образували Шоколадовите хълмове.

Третата легенда е за град, който бил тероризиран от голям бивол, който изяждал посевите им. Накрая хората решили да съберат всичката си развалена храна и да я оставят на видно за бивола място. Така той я изял, само че го болен стомахът и откакто се изходил, от камарите изпражнения се образували хълмовете.

Последната легенда споделя за алчност колос Дано, който ядял всичко по пътя си. Един ден той видял красива жена на име Енг, само че с цел да и направи усещане трябвало да отслабне. Затова изхвърлил всичко, което бил изял и от камарите изпражнения се образували хълмовете.

Загадъчните дупки по Сарисаринама

Сарисаринама се намира сред Амазонка и Гран Сабана в южна Венецуела и е една от най-изолираните планини в цяла Латинска Америка. Сарисаринама постоянно удивлява хората със загадъчните дупки по повърхността си. Те съставляват идеално кръгли скални депресии, които доближават до 350 метра дълбочина и 350 метра в диаметър. И до ден-днешен биолози и геолози не могат да си обяснят тези дупки.

Каменната гора

Това са забележителни карстови формирания в провинцията Юнан, Китай. Високите скали се издигат от земята, сходно на сталагмити и наподобяват на каменни дървета, откъдето идва и илюзията за каменна гора.

Галерия

               

Източник: uphaa.com

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР