Дали всяка грешка е равносилна на смъртен грях? Дали всяко

...
Дали всяка грешка е равносилна на смъртен грях? Дали всяко
Коментари Харесай

Излезе Прокълнатият – романът, спечелил двете най-големи скандинавски награди за криминална литература

Дали всяка неточност е равносилна на смъртен грях? Дали всяко провинение би трябвало да получи наказване? Тези въпроси изникват при четенето на романа „ Прокълнатият “ от Курт Ауст. Книгата е притежател на двете най-големи награди за престъпна литература в Скандинавия – „ Златният револвер “ (или „ Ривертон “, Норвегия) и „ Стъкленият ключ “ (за най-хубав разказ в скандинавските страни). Авторът пък си завоюва доста читатели у нас с романите си „ Невидимото приятелство “ и „ Алхимия на отмъщението “.
Курт Ауст е измежду най-големите майстори в престъпния род наред с Том Егеланд, Ю Несбьо и Томас Енгер. В неговите исторически престъпни романи основни герои са датският професор Томас Буберг и младият му помощник, норвежецът Петер Хортен. Техните взаимоотношения и изключителна бдителност припомнят доста на Шерлок Холмс и лекар Уотсън.
Началото на XVIII в. Петер Хортен се завръща в родната Норвегия (намираща се тогава под властта на датската корона) дружно с папския делегат – нунций Микеланджело дей Конти, който желае да обиколи страната и да се запознае с локалните нрави. Петер е претрупан персонално от краля на Дания със задачата да бъде преводач на нунция, както и да дава отговор за неговата сигурност и спокойното му завръщане в Копенхаген.
Но Петер осъзнава, че задачата му няма да протече безпроблемно, откакто двама души, с които нунций Дей Конти се среща скритом, умират при загадъчни условия.
Дали килърът е самият папски делегат, или някой, който желае да го злепостави? Дали зад привидните благовидни цели на нунция не се крие рискова интрига? Наред с тези въпроси и с следствието на двата смъртни случая, криещо доста рискове, Петер се изправя и против личното си забулено в секрети минало. Кой в действителност е той? Кои са родителите му и за какво не знае нищо за тях?
По трогателен метод Курт Ауст преплита тематиките за прегрешението и опрощението, за любовта и страданието, за закононарушението и наказването, за достойнството и достолепието в този криминално-исторически разказ.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР