Дали новооткритите варианти на COVID-19 ще се отразят на ефективността

...
Дали новооткритите варианти на COVID-19 ще се отразят на ефективността
Коментари Харесай

Новите варианти на COVID-19 и ваксините: Какво знаем до момента

Дали новооткритите разновидности на COVID-19 ще се отразят на успеваемостта на имунизациите? Нужни са още изследвания, до момента в който успеем да отговорим изрично, само че ето какво знаем досега.

През последния месец породиха опасения, свързани с  на SARS-CoV-2 – вирусът, пораждащ COVID-19. При някои от по-тревожните се следят разновидности на шиповия протеин, ситуиран по външната обвувка на вируса.

Една от най-известните разновидности, наречена N501Y, визира шиповия протеин на „ “. Междувременно  и „ бразилският вид съдържат разновидността N501Y, както и други разновидности на шиповия протеин като E484K. Тъй като вирусът употребява шиповия протеин, с цел да навлезе в човешките кафези и надлежно – се таргетира от множеството ваксини, породиха спекулации, съгласно които тези разновидности ще понижат успеваемостта на имунизациите.

Различни проучвания към този момент изследват тези въпроси. , което към момента не е експертно тествано, ни твърди, че „ великобританския вид “ и неговата разновидност N501Y са към момента податливи на антителата, основани вследствие от имунизацията Pfizer/BioNTech. Въпреки че това са положителни вести, би трябвало да имаме поради, че великобританския вид е минимум проблематичният, защото той съдържа единствено една основна разновидност на шиповия протеин, до момента в който останалите разновидности, като южноафриканският и бразилският, са с голям брой разновидности.

, което излезе тази седмица (и което към момента не е експертно проверено), демонстрира, че антителата, формирани вследствие от имунизациите Moderna или Pfizer/BioNTech, не са толкоз ефикасни против разновидности с доста от основните разновидности (включително N501Y и E484K). То заключва, че „ интензивността против SARS-CoV-2 разновидностите с E484K или N501Y… се редуцира с дребна, само че забележителна разлика. “

Важно е да отбележим обаче, че разновидностите в това проучване не са съумели да се „ измъкнат “ напълно от хватката на имунизацията, която въпреки всичко е предоставила някаква отбрана. Ваксините могат да провокират много разнообразна реакция към инфекцията, а имунните реакции са просто черно и бели. Докато някои разновидности може и да усложнят работата на имунизациите, те въпреки всичко могат да ни защитят до известна степен. “

„ Смятам, че всички лицензирани ваксини, които са лицензирани сега, ще останат извънредно ефикасни против сегашните разновидности на SARS-CoV-2, макар че тези с разновидността E484K (бразилският и южноафриканският, само че не и великобританският) може и да понижат успеваемостта им, само че евентуално не дотам, че да подкопаят сегашната имунизационна стратегия “, споделя проф. Пол Р. Хънтър от медицинския университет в Норич пред IFLScience.

Като цяло коронавирусите се отличават с висока точност на репликация и надлежно надали ще забележим съществени промени в успеваемостта на сегашните ваксини, но с течение на времето може и да има известни промени във връзка с имунната отбрана – без значение дали е провокирана от имунизациите или по натурален път.

Освен това клиничните тествания демонстрират, че множеството лицензирани ваксини против COVID-19 са извънредно ефикасни –  от грипните, което може да се окаже основно, когато става дума за новите разновидности.

При всички положения обаче бъдещите ваксини против COVID-19 ще би трябвало да бъдат модифицирани, с цел да се оправят с тези нови разновидности. Това може и да ви се коства като прекомерно далечна концепция, само че новите грипни ваксини всеки сезон демонстрират, че могат да бъдат дейно средство в борбата със болестта.

Източник:
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР