Дали морбилите, което миналата година умори много делфини, изхвърлени мъртви

...
Дали морбилите, което миналата година умори много делфини, изхвърлени мъртви
Коментари Харесай

Епидемия ли убива делфините в България? Взеха проба от умрелия бозайник, изхвърлен от морето в Бургас

Дали морбилите, което предходната година умори доста делфини, изхвърлени мъртви на брега, продължава да вилнее измежду бозайниците. Има ли я още зараза или болестта е отминала?

На този въпрос ще може да бъде даден отговор, в случай че Министерство на околната среда и водите разпореди аутопсия на един от откритите мъртви делфини. Той не е бил разкапан, а кадърен да се замрази и след аутопсия да се уточни повода за гибелта, оповестява " Труд ".

Бургаските инспектори от Регионална инспекция за опазване на околната среда са подали сигнал за това, че най-накрая е открит подходящза аутопсия образец. Всички останали, които тази година морето изхвърляше, бяха в напреднал етап на разлагане. Както „ Труд “ писа, допустимо е заболяването да не е отшумяла. Понякога тя може да продължи две или три години.

Този сезон обаче мъртвите делфини, открити на брега не са доста. Броят им не е стеснителен. При огромната популация, се смята, че не може да няма смъртност. Замразеният, открит преди няколко дни образец е от типа Афала и тежи 40-50 кг. Когато морето го изхвърлило, той бил към момента полумъртъв. Но всички опити да го върнат назад се оказали безуспешни.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР