Дали габонската „всемогъща“ династия Бонго наистина е загубила своята 55-годишна хватка?

...
Свалянето на президента Али Бонго Ондимба в Габон тази седмица
Коментари Харесай

Свалянето на президента Али Бонго Ондимба в Габон тази седмица изглежда отбеляза грандиозен край на почти 56-годишното династично управление на Семейство Бонго.

Това, което започна през 1967 г. с баща му – който управлява 41 години, преди Бонго да поеме още 14 – приключи, когато военни офицери завзеха властта в сряда. Те казаха, че това е така, защото президентските избори на 26 август, на които Бонго спечели за трети мандат, не са били надеждни и че страната е изправена пред „тежка институционална“ криза.

Но новият лидер на военното правителство, генерал Брис Клотер Олигуи Нгуема, е братовчед на Бонго и главнокомандващ на Републиканската гвардия на Габон – най-мощната сила за сигурност в страната.

Франсоа Конради, политически анализатор в Oxford Economics, отбеляза, че събитията, които се развиват, може да са резултат от вътрешно напрежение сред елитите на Габон и разширеното семейство на Бонго.

„Има много причини да смятаме, че превратът е бил по-широкият елит в Габон, който се е запазил, като се е отървал от много тесния елит, съставен от Али Бонго, неговия син Нуредин и съпругата му Силвия“, каза той.< /p>

Гласуването на изборите в събота беше проведено при спиране на интернет, докато арестите на наблюдатели на местните избори бяха заклеймени от опозицията като измама. Поредица от законодателни правила в последния момент също благоприятстваха партията на Бонго. Когато резултатите бяха обявени, избирателното тяло на Габон каза, че Бонго е спечелил 64 процента; основният му съперник Алберт Ондо Оса спечели 30 процента.

Габонецът „щяха да протестират за повторно преброяване на гласовете и да вдигнат толкова много шум и международно съсредоточаване“, обясни Конради, като каза, че Нгуема е разбрал това.

Генералът премина през редиците на вътрешния кръг на Бонго и някои експерти смятат, че заграбването на властта е опит да се осуетят плановете за публичен протест, които зреят в подкрепа на Оса.

„Този ​​преврат наистина ли бележи края на династията Бонго или просто виждаме последното съперничество между различни фракции на семейство Бонго?“ разпита Мая Бовкон, старши анализатор за Африка в консултантската фирма Verisk Maplecroft.


Семейство Бонго

В продължение на повече от пет десетилетия семейство Бонго се утвърди чрез патронаж, възлагайки доходоносни роли в правителството на съюзници и разширено семейство.

Техният път към властта започна, когато бащата на Бонго Албер-Бернар (Омар) беше подкрепен от Франция, за да поеме президентския пост през декември 1967 г. след смъртта на лидера за независимост на страната Леон Мба, който почина от рак, след като беше подкрепен отново на власт след преврата през 1964 г.

По-големият Бонго спечели поредица от избори с твърдения за изборни манипулации; той премахна системата на балотаж в страната и я замени с гласуване в един тур. Години наред Омар налага еднопартийна система. Властите в Габон твърдят, че той е спечелил 100 процента от гласовете на президентските избори през 1986 г., при очевидна избирателна активност от 99,9 процента.

Петролното богатство на централноафриканската нация беше рециркулирано сред елита, за да се гарантира лоялност. Режимът на Омар разшири работата на семейство Бонго в армията, парламента и държавната търговия. Настоящият председател на конституционния съд, Мари-Мадлен Мборанцуо е бившата любовница на Омар.

Франция стана близък съюзник в рамките на система, известна като Francafrique, в която френските корпорации поддържаха добри отношения с африкански политици, за да се възползват от доходоносни сделки с ресурси.

Разследване на френската полиция през 2007 г. установи, че семейство Бонго притежава 39 имота във Франция, 70 банкови сметки и девет луксозни коли на обща стойност 1,5 милиона евро. По това време адвокатите оспорваха, че тези активи са били придобити чрез неговата месечна заплата от 20 000 евро. Според Сената на Съединените щати се съобщава, че Омар е преместил 100 милиона долара (PDF) подозрителни средства през сметка в Ситибанк в Ню Йорк от 2003 до 2007 г.

Конради каза, че в продължение на много години семейство Бонго са инвестирали пари във френската политика.

Парижкият адвокат Робърт Бурги, който съветваше бившия френски президент Жак Ширак и неговия премиер Доминик дьо Вилпен, твърди, че е получил 20 милиона долара в брой от петима африкански държавни глави, включително Омар, за да подкрепи предизборната кампания на Ширак. Парижките прокурори прекратиха разследване на твърденията поради липса на доказателства.

Какво задържа Бонго на власт?

Али Бонго се опитваше да започне нова глава, когато пое управлението след смъртта на Омар през 2009 г. Бонго преди това беше министър на външните работи и министър на отбраната и започна да се дистанцира от Франция.

Съпругата на Али Бонго Силвия и синът Нуредин Бонго Валентин започнаха да прекарват повече време в Лондон, отколкото прекарваха в Париж. „Габон наскоро стана член на [Британската] общност“, каза Бовкон. Неговата политика за опазване на околната среда го направи уважаван западен съюзник.

Но петролните богатства продължават да текат във вътрешния кръг на Бонго. Миналата година френските власти обвиниха девет от 54-те деца на Омар Бонго за измамно облагодетелстване от недвижимо имущество на стойност най-малко 85 милиона евро (92 милиона долара).

Всяка от трите изборни победи на Бонго е силно оспорвана. Протестиращите подпалиха сградата на парламента на страната след преизбирането му през 2016 г. Дори тогава основният му съперник беше бившият му зет Жан Пинг, полукитайски дипломат, който преди това заемаше високопоставени постове в кабинета на по-възрастния Бонго . Пинг има две деца от дъщерята на Омар Паскалин, също министър в правителството.

Мнозина поставиха под въпрос годността на Бонго да ръководи след тежък инсулт през 2018 г. Той не беше виждан публично почти година. Но той започна да прави политически промени след неуспешен опит за преврат през 2019 г. Той уволни сестра си Паскалин от ролята й на върховен представител на държавния глава и отстрани своя полубрат Фредерик Бонго като държавен глава до военен аташе в Южна Африка. Брис Лакруш Алиханга, високопоставен френско-габонски гражданин, беше арестуван и осъден на пет години затвор през 2021 г. в това, което Бонго определи като репресии срещу корупцията.

„Лакруче Алиханга беше много влиятелен началник на щаба, но тъй като според съобщенията е показал твърде много амбиции по време на периода на възстановяване на Али Бонго, той беше обвинен в обвинения в корупция и вкаран в затвора“, обясни Бовкон. След отстраняването на Laccruche, Bongo назначи най-големия си син Noureddin за негов помощник, с титлата координатор на президентските въпроси.

Семейство Бонго остана устойчиво на военните преврати, случващи се другаде в Африка, като откупуваше опоненти и преместваше роднини на стратегически позиции. И все пак опитите на Бонго да защити своя кабинет от преврат може да са помогнали за предаването на властта на Нгуема. През 2009 г., когато Бонго пое управлението от баща си, той беше уволнил Нгуема, който беше асистент на покойния президент. Но след опита за преврат през 2019 г. Нгуема, който беше аташе в посолствата на Габон в Мароко и Сенегал, беше върнат обратно и повишен в ръководител на Републиканската гвардия.

Защо този преврат е различен

Продемократични групи обвиниха 64-годишния Бонго, че е превърнал президентството в наследство.

От години „различните внуци на Омар Бонго бяха недоволни от начина, по който Нуредин Бонго стана по-известен“, каза Конради.

Според Конради, „част от клана Бонго е доволна от преврата и може би е разбрала мъдростта някой с фамилното име Бонго да не е твърде тясно замесен“.

В сряда тълпи излязоха по улиците на Либревил, столицата на Габон, за да се радват на края на династията Бонго, но експерти предполагат, че елитът е добре вкоренен в политическата система.

„Въпреки че Габон има един от най-високите БВП (брутен вътрешен продукт) на глава от населението в Африка, нивата на безработица все още са високи“, каза Бовкон. Страната с 2,4 милиона души остава бедна.

Почти 40 процента от хората на възраст 15-24 години са без работа, според данните на Световната банка за 2020 г. Подобно на други дългогодишни владетели, Бонго насилствено ограничи несъгласието и свободата на печата.

Според разследване от 2020 г. на Проекта за докладване на организираната престъпност и корупцията (OCCRP) относно активите на семейство Бонго в Съединените щати, Нгуема е инвестирал в недвижими имоти, като е плащал в брой.

Някои видяха изборите през 2023 г. като първия път, когато семейство Бонго се изправи срещу претендент, който не беше квазироднина. Но в рамките на преврат разширеното семейство Бонго може да е успяло да се възроди.

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР