Дали Европа ще се изправи пред енергийната криза зависи най-вече

...
Дали Европа ще се изправи пред енергийната криза зависи най-вече
Коментари Харесай

Колко тежка ще е енергийната криза в Европа? Зависи от температурите през януари

Дали Европа ще се изправи пред енергийната рецесия зависи най-много от това какъв брой ниско ще паднат температурите през януари.

" В случай, че зимата е студена, ще се надигнем пред същински проблем ", разяснява основният изпълнителен шеф на най-големият европейски оператор на уреди за предпазване на природен газ Snam SpA Марко Алвера, представен от Bloomberg.

Студеното време ще усили потреблението на газ и ще изчерпи запасите. Това би могло да докара евентуално до " рисков " миг.

Запасите на газ в Европа са извънредно ниски за това време на годината и се употребяват по-бързо от нормално. Прогнозите за по-студена зима " уплашиха " пазара и цените се покачиха даже преди публично да стартира зимата. Това може да принуди заводи и фабрики да намалят потреблението и понижат продукцията си.

Икономическият министър на Италия неотдавна даже предизвести за риск от спиране на електрозахранването в цяла Европа, при положение, че няма задоволително газ за генериране на електрическа енергия.

По думите на Алвера няма да има " продължителни спирания на електрозахранването ", само че индустриалните консуматори може да бъдат помолени от държавните управления да понижат търсенето.

Високите цени на газа през лятото не разрешиха запълването на оборудванията за предпазване толкоз, колкото през последните години и запасите се изчерпват бързо. Европейските оборудване в този момент са запълнени на към 68%, което е спад на месечна база, съгласно данни на Gas Infrastructure Europe.

Според Алвера Европа би трябвало да сътвори стратегически запас от газ, сходно на стратегическия петролен запас на Съединени американски щати. Когато цените на газта станат прекомерно високи, доставките могат да бъдат пуснати на пазара.

" Съхранението на газ би трябвало да въпрос на националната сигурност и е доста по-важно и стратегическо от съхранението на нефт ", споделя Алвера.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР