Дали българското общество може да разчита на нашите университети, запита

...
Дали българското общество може да разчита на нашите университети, запита
Коментари Харесай

Дали обществото може да разчита на университетите, пита Вълчев

Дали българското общество може да разчита на нашите университети , запита просветителният министър Красимир Велчев на форума в Софийския университет, отдаден на неравенствата в държавните висши учебни заведения по приходи, количество и качество.

На този модел на икономическо развиване ни би трябвало висше учебно заведение . Въпросът не е " дайте ни, тъй като ни се дължи ", а дайте ни, тъй като ние можем да разчитаме на нас - висшите учебни заведения като общество, сподели Вълчев.
 Не в строителство, не в зали, а в човешки запас са нужни вложения
Не в строителство, не в зали, а в човешки запас са нужни вложения

От 2020 година 60% от парите за висшето обучение се дефинират от качеството

Регламентираме извънредно затворен модел на академично самоуправление, последна либерализация на приема и постигнахме нежелани резултати. Стигнахме до там да има нерационално търсене на висше обучение, 80% банкет . Висшите учебни заведения отговорихте с предложение на тези професионални посоки - в стопанските, обществените и правните науки. 16 държавни висши учебни заведения образоват в направление Икономика от 26 общи, 16 са държавните, съобщи министър Вълчев.

" Стопанската академия в този момент вярно реве - нямат пари, само че помагаха при разкриване на професионалните посоки. Репутацията е най-важното нещо в дълготраен проект ", сподели просветният министър.

Според него повода е, че в миналото на одитните отчети е гледано иронично . Справедлив ли е този модел на академично самоуправление към обществото, запита той и даде образец с Полша, където двете най-големи висши учебни заведения ще се обединят. Целта им е да влязат в първите 300 най-рейтингови учебни заведения.
 Над 1700 лева е междинната заплата в университетите, твърди Вълчев
Над 1700 лева е междинната заплата в университетите, твърди Вълчев

Във ВУЗ-овете доминирали рентиерските модели на възнаграждение

Ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков изясни, че упованието че ще реализира нещо значимо без повече без финансиране, е откъснато от действителността .

Софийският университет е сред 700 и 800 по рейтинг в международните ранглисти. 1 милиарда щ.д. е най-ниското финансиране за университетите, които са на челно място, изясни проф. Герджиков.

Просветният министър запита реторично представителите на Софийския университет дали са подготвени да се обединят с УНСС или с някой различен университет. Има законово съображение, което разрешава финансиране, сподели Вълчев.

" Покажете, че може да потиснете синдрома за самодостатъчност , че мислите за развиване, виновни сте за развиването. Покажете, че желаете да поддържате статут ", прикани министърът.
 Румен Радев: Истинските дворци на България са учебните заведения, университетите и академиите
Румен Радев: Истинските дворци на България са учебните заведения, университетите и академиите

Държавният глава прикани да пазим това неоценимо благосъстояние

Председателят на просветителната комисия в Народното събрание Милена Дамянова съобщи, че постоянно в университета се постанова преподавателите да компенсират уменията и знанията от междинното учебно заведение .

Какво вършим, с цел да задържим знаещите и можещите в нашите университети. В последните 2-3 години има наклонност за завръщане на младежите, които се образоват и се връщат тук, с цел да работят на нашия пазар, добави Дамянова.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР