Дълговият лимит за тази година ще бъде увеличен с между

...
Дълговият лимит за тази година ще бъде увеличен с между
Коментари Харесай

Асен Василев: Лимитът на дълга ще се увеличи с до 3 млрд. лв.

Дълговият предел за тази година ще бъде повишен с сред 2.5 и 3 милиарда лева Това заяви вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев след експертния съдружен съвет, който се организира през днешния ден в Министерството на финансите.

Тъй като следващата година следва страната ни да извърши заплащания по държавния дълг сред 2.5 милиарда лв. и 3 милиарда лв., лимитът ще бъде повишен с тази сума до към 10 милиарда лв.. В момента лимитът на дълга е 7,3 милиарда лева, напомни Василев, представен от Българското национално радио.

Актуализацията на бюджета е изчислена при годишна инфлация от 10.9%, а брутният вътрешен артикул ще означи растеж от 2.9 на 100 тази година, съгласно прогнозите на Министерството на финансите.

"По-евтино ще ни излезе да рефинансираме този дълг тази година, а не следващата година. Това, което получихме като противоположна връзка от банките дилъри е, че би трябвало да емитираме дълг тази година, а не следващата година, с цел да получим доста по-ниски лихвени проценти ", разяснява финансовият министър. Според Василев, спестеното може да е към 2% от лихвите.

Финансовият министър също по този начин уточни, че приходната и разходната част на бюджета ще се усилят с 1.645 милиарда лв..

"Имаме спомагателни доходи от 2.175 милиарда лв., като те ще бъдат понижени с данъчните резултати - понижени Данък добавена стойност ставки и акцизи, тъй че чисто приходите се усилват с 1.645 милиарда лв., против които има планувани спомагателни разноски, главно свързани с антикризисните ограничения ", означи Василев.

Според него бюджетният недостиг ще остане на равнище 4.1% от брутния вътрешен артикул, само че редица промени ще останат за Бюджет 2023.

Предложенията са от 1 юли да влязат в действие ограниченията на държавното управление за справяне с рецесията. Предвижда се минималната пенсия да стане 467 лв., да отпадне Данък добавена стойност върху хляба, да се вкарат обезщетения за цената на горивата към крайните консуматори, а родителите да получават по-големи данъчни облекчения.

720 000 пенсионери ще получат преизчисляване на пенсиите от октомври, удостовери вицепремиерът Асен Василев.

"Освен плануванаъа актуализация и индексация на 1 юли, има планувана и много по-сериозна промяна на част от насъбраните дефицити в пенсионната система към 1 октомври. Индивидуално на всеки пенсионер ще бъде проследено какво би се случило с пенсията, в случай че беше прилагано "швейцарското предписание " през годините и в случай че това резултира в по-висока пенсия, съответното лице ще получи по-висока пенсия ", изясни финансовият министър.

Вече са контрактувани и текстове, свързани с възнагражденията в университетите. От партия ИТН към този момент внесоха законопроект за смяна в бюджета точно по този въпрос.

"Ще има промени по параграф 17, който е обвързван с университетите, като мисля, че има направен консенсусен текст от сътрудниците в Комисията по обучение на Народно събрание и който ще залегне в актуализацията ", съобщи Асен Василев.

По-добри хонорари против оптимизация на личния състав ще има в редица министерства, добави още финансовият министър.

До понеделник съдружните сътрудници могат да вършат оферти за промени, които да залегнат в актуализацията на бюджета. Във вторник бюджетът ще бъде разискван и със обществените сътрудници.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР