Дългосрочната цел за климатична неутралност до 2030 г. остава, междинните

...
Дългосрочната цел за климатична неутралност до 2030 г. остава, междинните
Коментари Харесай

Пеканов: Дългосрочната цел за климатична неутралност до 2030 г. остава, междинните цели трябва да се предоговарят


Дългосрочната цел за климатична индиферентност до 2030 година остава, междинните цели би трябвало да бъдат обект на предоговаряне. Това съобщи в своето изявление служебният вицепремиер по ръководство на европейските фондове на форума " Пауър Съмит " (Powers Summit), който се организира през днешния ден в " София Тех Парк ", съобщи Българска телеграфна агенция.

Вицепремиерът акцентира, че в енергетиката обстановката радикално се промени от началото на годината. Въглищният бранш у нас има големи облаги. Междинните цели, които са изглеждали реалистични, може би към този момент не наподобяват по този начин и би трябвало да се трансформират, разяснява Пеканов и даде като образец огромният план за огромен батериен парк, който към този момент няма по какъв начин да бъде изпълнен. Вицепремиерът сподели обаче, че картината в дълготраен проект не се трансформира. " Зеленият преход " и построяването на възобновими енергийни източници стават още по-ключови, остават и задачите за климатична индиферентност до 2030 година.

От основно значение, съгласно Пеканов, е модернизацията на електроразпределителната мрежа, с цел да стане енергийната ни система готова за включването на всички енергийни източници през идните години. Това ще се случи, единствено в случай че се създадат верните промени в Закона за ВЕИ и в Закона за енергетиката, сподели вицепремирът. Министерството на енергетиката, въпреки и с малко закъснение, извънредно интензивно работи по тези два закона в тясна преписка с Европейска комисия, тъй като съвсем всеки месец се променят европейските регламенти, разясни вицепремиерът. Той даде като образец вчерашната среща на енергийните министри, които са се обединили към мнението, че би трябвало да има ускорена процедура по присъединение на ВЕИ-та във всички страни-членки. Тези промени в регламентите се регистрират, с цел да можем да имаме един краен вид на Закона за ВЕИ и Закона за енергетиката, които да бъдат импортирани в Народното събрание и да бъдат признати, защото това е част от второто заплащане по Плана за възобновяване и резистентност, акцентира вицепремиерът Пеканов. 

Относно Плана, вицепремиерът напомни, че той бе общият европейски отговор на пандемията, само че и на всички бъдещи рецесии, защото неговата цел е да отбрани даден вид обществени вложения да продължат да се случват в идните години, даже във времена на неустановеност и рецесии. Европа заложи дадените цели за зеления и цифров преход и те не престават да бъдат годни, съответстващи и централни, акцентира още един път Пеканов. По думите му огромната тематика е енергийната рецесия и геополитеческата обстановка, която промени света. За да нямаме неареалистични упования, би трябвало да разберем, че механизмът REPowerEU, по който ще могат да се вършат добавки, ще докара и до преосмисляне и предоговаряне на главите в бранш " Енергетика ", сподели служебният министър-председател.

Според него предоговарянето по други планове и цели мъчно може да бъде целесъобразно с рецесията. Дигиталната платформа е извънредно значима задача, цифровата инфраструктура е основна и тя би трябвало да се случва в идните седмици и месеци. Трябва да реализираме заложените цели, сподели още.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР