Дългоочаваното финансиране според качеството в родното образование се отлага. Парите

...
Дългоочаваното финансиране според качеството в родното образование се отлага. Парите
Коментари Харесай

Отлагат допълнителното финансиране за училищата по критерия качество

Дългоочаваното финансиране съгласно качеството в родното обучение се отсрочва. Парите за качество, които би трябвало да получават учебните заведения съгласно оценката от инспекцията им, остава чак за след 3 година Това планува план за промени в Наредбата за финансирането на институциите в системата на предучилищното и учебното обучение, препоръчана от екипа на служебния образован министър проф. Николай Денков.

Новият учебен закон регламентира, че учебните заведения и детските градини следва да получават средства за развиване, като тук се включват с изключение на средства за възстановяване на материалната база, за педагозите, за библиотечно обезпечаване и така нататък, и " средства за повишение на качеството на образованието и просветителните резултати ". Парите следва да се дават на учебни заведения, които имат както високи, по този начин и ниски резултати - най-хубавите могат да ги употребяват за насърчаване на учители, по-слабите - за ограничения, повишаващи оценките на учениците, оповестява вестник Сега. 
 Дончев: Следващите държавни управления ще могат да влагат 4,5 милиарда лева Дончев: Следващите държавни управления ще могат да влагат 4,5 милиарда лева
„ Всички оперативни стратегии, всички финансови планове работят, което значи че идващите държавни управления ще имат опцията да...

Образователните резултати пък би трябвало да се дефинират по методология на МОН. Наредбата за финансирането споделя, че просветният министър би трябвало най-късно до 30 юни 2021 година да внесе в Министерски съвет промени в нея, свързани точно с одобряване на въпросната методология, по която учебните заведения да получават средства съгласно качеството. От МОН са разискали разнообразни разновидности, включващи оценка на добавената стойност на детските градини и учебните заведения при образованието на децата и оценката от осъщественото ревизиране на институциите от Националния инспекторат по образованието. За измерител на добавената стойност следва да се одобряват резултатите по български и по математика от външните оценения в 4-и и 7-и клас и от матурите за 12-класниците, като се съпоставят тестванията на еднакъв випуск възпитаници в две разнообразни времеви точки от тяхното образование.

  " Заради изключителната епидемиологична конюнктура през 2020 година нямаше национално външно оценяване за образователната 2019/20 година за учениците в края на 4-и и 7-и клас. Също по този начин, на сегашния стадий липсват самостоятелна единна оценъчна система, измерваща резултатите на децата в детските градини, както и нормативно регламентирано условие за оценка на степента на подготвеност на децата, постъпили в 1-и клас в учебните заведения и одобрена методика за осъществяването й ", показват от МОН. И допълват, че всички тези аргументи вършат невероятно създаването и използването на методология, оценяващи резултатите на обособените учебни заведения и градини, " което на процедура оставя отвън опцията да получават спомагателни средства за повишение на качеството на образованието и просветителните резултати съвсем половината от институциите ".

 

Затова оттова оферират отсрочване на тази методология за период от 3 години. " В този период следва да бъде създаден и нормативно регламентиран използван инструментариум за определяне на готовността на децата за постъпване в учебно заведение и на тази база ще бъде осъществена оценка на просветителните резултати на детските градини и началните учебни заведения, а също по този начин се чака да бъде приключен и един цялостен цикъл на ревизиране на просветителните институциите от Националния инспекторат по образованието ", показват от министерството.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР