Дългоочакваното почистване на коритото на река Марица най-накрая стартира! От

...
Дългоочакваното почистване на коритото на река Марица най-накрая стартира! От
Коментари Харесай

Започна рязането на дървета от коритото на Марица: Еколози правят план кои да бъдат спасени

Дългоочакваното разчистване на коритото на река Марица най-сетне започва! От през днешния ден работни екипи кастрят самораслата растителност от северната страна на коритото, заключен в сектора сред Железния мост и бул. „ Васил Априлов “.
Прочетете още
Дейностите ще бъдат разпределени в пет стадия, като се чака първият да продължи в границите на седмица. Цялостното разчистване би трябвало да завърши в границите на 90 дни. През това време на терен ще работят до 30 души личен състав от компанията реализатор „ БКС – Озеленяване “, която след дълга правосъдна борба завоюва публичната поръчка за 1,5 млн. лева.

По контракт почистването ще обхване 6-километров сектор, в който ще се извърши премахването на саморасла храстовидна и дървесна растителност. Няма да бъдат отнемани наносни отсрочения. Част от дърветата на островите и към реката ще бъдат непокътнати. Предстои те да бъдат маркирани по оценка на еколози. Дейностите ще се правят напълно щадящо флората и фауната в зоната на река Марица, увериха от компанията и локалната администрация.



„ Всяко едно гнездо и дърво, върху което има жители, ще бъде маркирано и няма да бъде рязано. По рекомендация на „ Зелени Балкани “ по-големите дървета ще бъдат непокътнати, с цел да хвърлят сянка и да подтиска саморасляците. След прочистването равнището ще бъде поддържано от екипи на Оперативна програма „ Градини и паркове “ “, съобщи зам.-кметът по екология Иван Стоянов.

По думи на Николай Талигаджиев – лесовъд в „ БКС – Озеленяване “ и началник на работната бригада, съобщи, че първо ще се започва от крайбрежията. По график в края на май ще се пристъпи и към островите, където е ситуиран и максимален размер от растителност. „ Дейността ни няма да повлияе на биологичното многообразие. Техниката ще вкараме на малко по-късен стадий “, съобщи той.

„ Това място е прелестно, с доста капацитет. Но тя не е употребена вярно. Радвам се, че почваме да прочистваме – в съгласие с всички инстанции. Консултативния съвет, който бе извършен преди няколко дни, с цялостно единогласие одобри проекта за почистването “, това разяснява кметът на Пловдив Костадин Димитров и добави, че занапред ще се обмислят разновидности по какъв начин да се доразвие капацитета на коритото – дали в него да се обособят обществени пространства с пешеходни зони и даже с заведения.

„ Има и различен вид – би трябвало да вземем решение дали да е пълноводна. Тук предстоят значими решения за Пловдив, уповавам се в този мандат да стартираме началото на някои от самодейностите “, заключи Димитров.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР