Дългоочакваното изстрелване на мисията Артемис 1 (Артемида 1) на НАСА

...
Дългоочакваното изстрелване на мисията Артемис 1 (Артемида 1) на НАСА
Коментари Харесай

Мисията „Артемис“ на НАСА ще направи големи крачки през 2023 година

Дългоочакваното изстрелване на задачата " Артемис 1 " ( " Артемида 1 " ) на НАСА в края на предходната година попадна в новинарските заглавия по целия свят, защото Съединени американски щати се готвят за връщането на хора на Луната след 10-годишно закъснение на програмата, съобщи Юнайтед прес интеренешънъл.

Астрофилите, които следят програмата " Артемис ", имат огромни упования за НАСА, макар че галактическата организация е подложена на рецензии поради забавянето й и възходящия бюджет.

През май предходната година ръководителят на НАСА Бил Нелсън сподели, че би трябвало да бъдат " брутално реалистични " във връзка с бавния прогрес в програмата, до момента в който разглеждаше настояването за бюджет от администрацията на президента Джо Байдън, предусещащ 24,8 милиарда $ за галактическата организация.

През ноември 2021 година Службата на генералния контрольор на НАСА разгласява отчет с калкулации, че програмата " Артемис " ще коства близо 93 милиарда $ до 2025 година, като първите четири полета се правят оценка на към 4,1 милиарда $ всеки.

Въпреки това Амит Кшатрия, асистент заместник-ръководител на НАСА по изследователските системи, сподели за Юнайтед прес интеренешънъл, че се чака да бъдат реализиран доста значими стадии в програмата " Артемис " през 2023 година, в това число подготовка за задачата " Артемис 2 " и установяване на екипажа.

Представителят на НАСА добави, че въпреки задачата " Артемис 2 " да не се чака да бъде изстреляна най-малко до 2024 година, галактическата организация ще прави забележителна работа в региона на галактическите проучвания през цялата последваща година, в това число тестване на капсулата " Орион " и разбор на данните от задачата " Артемис 1 ".

" Когато ме питат дали съм печален, че няма да летим още няколко години, давам отговор, че не мислим за графика. Мислим за сигурността на галактическия транспортен съд ", споделя Кшатрия.

" Самият полет на " Артемис 2 " ще бъде необикновен. Цялата работа, която ще свършим през идващите една и половина до две години, ще подсигурява това ", добавя той.

Кшатрия отбелязва, че програмата " Артемис " " не е единствено тези полети " и като цяло е ориентирана към стабилно проучване на Луната.
По думите му всеки съставен елемент, който е бил употребен в първата задача " Артемис ", всъщност ще бъде същият и за бъдещите, с няколко изключения.

Кшатрия споделя, че най-хубавият метод да се мисли за задачите " Артемис 1 " и " Артемис 2 " е като за " двойка полети " - първият за тестване на системата Ес Ел Ес (Спейс Лонч Систъм, SLS), с цел да се подсигурява, че тя е безвредна, а вторият за консолидиране на екипажа в нея.
Той добавя, че галактическият транспортен съд " Орион ", който се завърна на Земята след приключването на 26-дневната задача " Артемис 1 " на 11 декември, е превозен назад в галактическия център " Кенеди " във Флорида.

Предстои НАСА да извърши обстоен разбор на транспортното средство - по-специално на топлинния щит, който Кшатрия дефинира като най-важния детайл на галактическата стратегия. Главното е да се подсигурява, че той ще резервира целостта си след повторното нахлуване в земната атмосфера.
Представителят на НАСА споделя още, че предварителните данни от задачата демонстрират, че ракетата-носител " в действителност е свършила в действителност добра работа, като е извела " Орион " на вярната орбита ".

Сред предстоящите събития е определянето на екипажа за втората задача " Артемис ". Според Кшатрия галактическите запалянковци, които наблюдават напредъка на програмата, ще бъдат извънредно разчувствани, когато НАСА разгласи имената на определените астронавти. 

Междувременно Амит Кшатрия окуражава обществеността да следи през 2023 година напредъка на НАСА в региона на роботиката, който ще играе значима роля в бъдещето на програмата " Артемис ". 

" Разликата сред " Артемис " и " Аполо " и други стратегии е, че ние се стремим към трайно наличие на повърхността на Луната, с цел да се научим да живеем стабилно отвън въздействието на Земята, а няма да овладеем това единствено като летим с " Орион ". Ще го научим и посредством роботизирани проучвания. Това, което ще видите през 2023 година, е инвестицията на организацията в роботизирани откриватели, спускаеми апарати и роувъри, които направихме по друга стратегия ", споделя той. 

Кшатрия добавя, че главната цел на тези задачи ще бъде да се дефинира съставът на лунната повърхнина, защото НАСА се приготвя за устойчива човешка среда на Луната.

" Гейтуей " е името на лунната база, която американската галактическа организация чака да построи на лунната повърхнина. Мисията " Капстоун " оказва помощ на НАСА да удостовери разбирането си за гравитационното поле на Луната и " други странности ".

Като част от друга задача през 2023 година НАСА ще кацне и ще върне на Земята материал от метеорит, който ще помогне на учените да схванат какви запаси може да има на Луната, както и какви липсват. Мисията " ОСИРИС-РЕКС " започва през септември 2016 година и се чака да се завърне на 24 септември.

Представителят на НАСА отбелязва още, че напредъкът на компании като " Спейс Екс " също ще подкрепи програмата " Артемис " през 2023 г.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР