Дълголетието е нещо, към което повечето от нас се стремят.

...
Дълголетието е нещо, към което повечето от нас се стремят.
Коментари Харесай

Японски учени разкриха защо някои хора са дълголетници, а други – не

Дълголетието е нещо, към което множеството от нас се стремят. Разбира се, то зависи от доста фактори, някои от които можем да направляваме, само че и такива, които не зависят от нас като генетичната ни предразположеност или неналичието й, да вземем за пример. Освен това има страни, където има доста повече дълголетници, в сравнение с в другите страни. Японски учени са създали забавно изследване по въпроса и разкриха за какво се получава това.

Колкото по-енергично върви човек, толкоз по-голяма е вероятността да доживее до 80-ата си годишнина, предават от zdrave.to. Този извод направиха японски учени, които организираха дълготрайно проучване, почнало още през 1997 година Те изследвали скоростта, с която се движат в всекидневието си група японци на възраст сред 60 и 80 година Оказало се, че колкото повече остаряват, хората от тестовата група стартират да се движат в всекидневието си с 5 до 10% по-бързо.

Ако човек на 70-годишна възраст е запазил енергичната си походка и извървява към 1,5 метра в секунда, то шанса му да доживее до 80 година е съвсем 100%. Който обаче се движи по-бавно (ако извървява не повече от половин метър в секунда), вероятността да доживее дълбоки старини е едвам 15 – 35 %. При това възможностите за дългоденствие при дамите са по-високи от този при мъжете.

„ Темпото на вървене в всекидневието е доста добър индикатор, по който може да се предвижда продължителността на живота при всеки съответен човек “, заключи шефът на японския Национален център по геронтология Хиденори Арая. Не от дълго време стана ясно, че генетиката има минимално въздействие върху продължителността на живота, едвам към 23-26%, защото съществуват голям брой други фактори, като да вземем за пример хранителен режим, обучение, екология, нещастни случаи и инфекциозни болести.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР