Дългогодишният президент Нурсултан Назарбаев обяви, че подава оставка през март

...
Дългогодишният президент Нурсултан Назарбаев обяви, че подава оставка през март
Коментари Харесай

Наченки на протести се появяват в Казахстан след ерата на Назарбаев

Дългогодишният президент Нурсултан Назарбаев разгласи, че подава оставка през март

Нещо се случва в Казахстан. Откакто дългогодишният президент Нурсултан Назарбаев разгласи, че подава оставка през март, потиснатото предпочитание за митинги в страната закупи нова сила. Но в този нежен интервал на преход преди идните избори на 9 юни управляващите са изключително бдителни към недоволството и арестуват публицисти и деятели съвсем всяка седмица, написа в разбор за онлайн изданието Еurasianet проф. Ерика Марат от американския National Defense University.

Сега обаче опитите да се задуши несъгласието в зародиш не работят и изпитаните казахстански техники за управление на митингите (тоест арестуване на всеки, който държи афиш, преди да е привлякъл последователи) наподобяват остарели. Ето няколко скорошни образеца. Двама деятели с афиш " Не можеш да избягаш от истината " в Алмати на 21 април бяха арестувани, само че на идващия ден се появиха още деятели. Онлайн акция за финансиране бързо набра задоволително средства, с цел да покрие техните наложени от съда санкции. По-рано тази седмица протестиращ, държащ афиш с цитати от конституцията, беше вкаран в пандиза за пет дни по обвинявания в безчинство. В сряда стотици казахстанци се събраха в двата най-големи града и приканиха за протест на изборите, които дефинират като прикритие за едно режисирано предаване на властта. Протестиращите скандираха " Аз имам избор " и " Не на деспотизма ".

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък М ониторинг на общественото неодобрение

Арестите се правят от полицията, направлявана от вътрешното министерство. То беше основано да пази политическото управление от обществени протести, а през днешния ден в режими като казахстанския полицията остава лоялна на актуалното ръководство.

След предходни безредици Назарбаев се концентрира върху попречване на политическите митинги посредством по-добър мониторинг на общественото неодобрение и бързо облекчаване на всевъзможни групови претенции за смяна. С цел разширение на събирането на данни той усили пълномощията на някои държавни организации и на локалните управляващи, които бяха натоварени с надзираването на обществените мрежи, с цел да засичат неодобрение с капацитет за разгръщане. Вътрешното министерство също разшири обсега на функционалностите си, като възприе политика на нулева приемливост и забрани даже дребни актове на непокорство, като да вземем за пример митинги на един човек. Ако въпреки всичко избухнат демонстрации, управляващите бързо ги обезвреждат.

По-слаб правоприемник

Опитите да се потисне публичната готовност обаче демонстрират, че казахстанската полиция се бои от разширяващата се междинна класа. Избраният персонално от Назарбаев правоприемник - Касим-Жомарт Токаев, към този момент се възприема като по-слаб и репутацията му може да пострада още, в случай че неговото деликатно режисирано заемане на поста продължава да бъде засенчвано от такива митинги.

Ако протестните настроения не престават да преобладават полемиките в обществените медии, те могат да станат по-чести и да привлекат по-голяма част от обществото. Тогава държавната тактика за предварителна защита и целеви арести може да се окаже неефективна. И управляващите ще бъдат изправени пред опцията да забранят напълно всички митинги или да извърнат внимание на протестиращите и да отговорят на някои по-маловажни претенции.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР