Дългогодишният началник на Централния софийски затвор Милети Орешарски оцени бягството

...
Дългогодишният началник на Централния софийски затвор Милети Орешарски оцени бягството
Коментари Харесай

Как се охраняват затворите в България?

Дългогодишният шеф на Централния софийски затвор Милети Орешарски оцени бягството на двамата пандизчии като допустимо най-тежкият случай. Единственото по-лошо, съгласно него, би било, в случай че имаше жертви. Бившият заместник-министър на правораздаването Димитър Бонгалов също го дефинира като казус, при който за първи път наказани употребяват огнестрелно оръжие. И двамата са на мнение, че чиновниците в пандизите са извънредно малко, а пандизчиите - доста изобретателни, до степен да употребяват дронове, с цел да внесат оръжие.

Дроновете от дълго време кръжат над Софийския затвор, твърди някогашният му шеф. И пускат оръжия. По-често хладни - ножове, отвертки. Но може да пуснат и револвер, раздрънкан на части - част по част в продължение на дни и даже по време на общите разходки на пандизчиите. Тогава и някой от тях да види, в никакъв случай не споделя.

При вчерашното бягство обаче първото, което чуват очевидци, е изстрел от револвер. Към 15:40 първо се създава изстрел в двора на пандиза. След това хората, които работят в близост, виждат двама мъже да бягат, а друга жена да ги гони. Те свиват по улица „ Алдомировска “, която се намира директно против бариерата на пандиза и по-късно още веднъж се чува изстрел.

Оръжие може да е импортирано и по време на рандеву. Според Милети Орешарски това бягство не е минало без съизвършител. Най-вероятно е той да дава отговор за контрола по техническите средства.

Рецидивистите, наказани за тежки закононарушения като ликвидиране не са изолирани. Те живеят дружно с другите пандизчии, които лежат за доста по-леки. Именно тази предпоставката дава съображение на специалистите да чакат още бягства, като вчерашното - измежду бял ден, през централния вход и пред очите на десетки очевидци.

В следствие очевидците, които обаче отхвърлиха да застанат пред камерата ни, описаха по какъв начин са видели черен Мерцедес S-класа да профучава около магазините им. Предполага се, че точно с тази кола са избягали пандизчиите към този момент по централната улица, която е директно до Централния софийски затвор.

Цели 7-8 минути по-късно, както ни описаха очевидци, две коли от защитата на пандиза потеглят по следите на бегълците.` БНТ
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР