Дългогодишният конфликт между Аржентина и Великобритания за спорните острови в

...
Дългогодишният конфликт между Аржентина и Великобритания за спорните острови в
Коментари Харесай

Аржентина поправя “пиянска грешка” по отношение на Великобритания

Дългогодишният спор сред Аржентина и Англия за противоречивите острови в Южния Атлантически океан навлезе в нова фаза. Буенос Айрес реши да наруши споразуменията с Лондон за Малвинските острови, които във Англия се назовават Фолклендски. Каква е същността на този спор и за какво той е от изключителна значимост за Русия?

Аржентина денонсира по този начин нареченото съглашение Форадори-Дънкан. За това външният министър Сантяго Кафиеро осведоми английския си сътрудник Джеймс Клевърли. Документът урежда въпроси, свързани с провеждането на административна и икономическа активност в региона на Малвинските острови, които Англия счита за свои и назовава Фолклендски острови.

В отговор английският посланик означи, че тези територии принадлежат на страната му. Това решение бе доказано от локалните поданици на референдум през 2013 година Аржентина не признава резултатите от вота.

Споразумението Форадори-Дънкан беше подписано през 2016 година Тогава аржентинското външно министерство излезе с изказване, в което се споделя, че заместник-министърът Карлос Форадори и английският му сътрудник Алън Дънкан са се съгласили да основат механизъм за разговор сред страните и да „ отстранен пречките, които лимитират икономическия напредък на Малвинските острови “.

Още през 2022 година обаче Кафиеро разпореди следствие поради известия за несъответстващо държание на Форадори на договарянията на противоречивите острови. Беше обявено, че аржентинецът е бил толкоз пийнал по време на подписването, че не е можел да си спомни детайлностите на идващия ден. И тази " пиянска неточност " коства скъпо на Буенос Айрес.

Като цяло разногласието за принадлежността на островите продължава от към 200 години. Факт е, че земите са открити от испанците, само че през 1833 година те са колонизирани от Англия, принудително прогонила аржентинците оттова.

Аржентина се опита да си върне островите по дипломатически път, само че това не докара до стремежи резултат. И през 1982 година спорът ескалира в гореща фаза. Няколко десетки аржентински служащи кацнаха на необитаемия остров Южна Джорджия. Официално те дойдоха там, с цел да демонтират китоловната станция, само че в реалност просто забиха аржентинското знаме. Това, несъмнено, не се хареса на английските военни и те се пробваха да изгонят „ неканените посетители “.

По-късно аржентинската войска дойде на Малвинските острови. В отговор на това тогавашният английски министър председател Маргарет Тачър изпраща ескадра от 40 кораба към островите, след което Малвините бяха блокирани. Последвалите морски борби станаха " визитната картичка " на тази война. Най-голямата загуба за Буенос Айрес тогава е потъването на крайцера " Генерал Белграно ". Между другото, Лондон губи разрушителя “Шефилд ”.

Трябва да се означи, че нито една от страните публично не афишира война на врага, само че и двете страни признават, че на островите се водят военни дейности. В същото време Лондон твърди, че Буенос Айрес е нахлул в английските земи, до момента в който Аржентина твърди, че става въпрос за връщането на нейни територии.

Конфронтацията продължава малко повече от два месеца. Въпреки триумфа на Аржентина при започване на спора, войната приключва с провалянето на Буенос Айрес. Официалните загуби от страна на аржентинците се правят оценка на 649 души, на британците - 255.

Въпреки това през 1989 година страните вземат решение да възстановят дипломатическите връзки, само че разногласието за островите не изчезва. Освен това териториалната принадлежност на Малвините е залегнала в аржентинската конституция.

За Англия островите са значима директна точка по пътя от Атлантическия към Тихия океан и разрешават на Лондон да управлява южната част на Атлантика.

В Русия постоянно са обръщали внимание на обстоятелството, че Англия се базира на резултатите от референдума през 2013 година по въпроса за островите. Но когато става въпрос за териториалната принадлежност на Крим или други райони, влезнали в състава на Русия след референдуми, Лондон изцяло не помни за личния си опит.

Поради тази причина Москва постоянно показва „ двойните стандарти “, присъщи на английските политици. Така през декември предходната година заместник-председателят на Съвета за сигурност на Руската федерация Дмитрий Медведев в своя канал в “Телеграм ” напомни, че Англия към момента управлява Малвинските острови, които би трябвало да принадлежат на Аржентина.

Руският външен министър Сергей Лавров приказва по сходен метод година по-рано. Говорейки в Организация на обединените нации, дипломатът акцентира, че западните страни не помнят за правото на народите на самоопределяне, когато то опонира на техните геополитически ползи. „ Никой не се смущава, че Малвинските острови са на 12 000 километра от Англия “, сподели Лавров.

Експертите показват, че поради сходството на казуса Москва би могла да окаже дипломатическа поддръжка на другарска страна. И това ще се отрази позитивно на руско-аржентинския разговор, уверени са те.

В тази връзка, съгласно специалистите, Москва би могла да окаже ефикасна дипломатическа поддръжка на другарски Буенос Айрес, което би се отразило позитивно на разговора сред двете страни. „ Темата за принадлежността към Малвинските острови към момента отеква и се разисква интензивно от аржентинците. Те считат, че страната незаслужено е изгубила значими територии и осъждат английската колониална политика “, споделя испанистът и политически наблюдаващ Никита Коваленко.

„ Държавата също поддържа тези настроения. В разнообразни градове на страната в рейсовете можете да намерите листовки с увещание за Малвините. Същото важи и за имената на летищата. Обществените институции също са украсени със съответните плакати. Въпреки това аржентинците към момента не са подготвени да разрешат със мощ разногласието с Англия “, споделя събеседникът.

Има и паралел сред Малвините и Крим. „ Единствената разлика е, че Русия съумя да върне полуостровите, само че опитът на Аржентина беше несполучлив “, изяснява той. Според Коваленко Русия в този спор може по-активно да поддържа Аржентина. „ Буенос Айрес, разбирайки актуалните действителности, е взаимен с политиката за противопоставяне на неоколониализма, базирайки се на Устава на Организация на обединените нации. Като се има поради, че Москва беше основният основател на демонтажа на колониалната система през ХХ век и в този момент нашата страна следва същия курс, поддръжката на Буенос Айрес изцяло се вписва в концепцията на външната политика на Русия “, сподели източникът.

„ Важно е, че Буенос Айрес също се интересува от съдействие с Москва. Освен това аржентинците си спомнят по какъв начин Русия ги избави по време на пандемията, като изпрати ваксина против ковид. Тази стъпка към момента се счита за голяма помощ в сложен миг. Освен това, макар доминирането на западните медии в локалното осведомително пространство, аржентинците не осъждат Русия за никакви дейности и се интересуват от позицията на Москва по доста въпроси “, акцентира Коваленко.

„ Като цяло въпросът за принадлежността върху островите, както всеки различен териториален спор, е исторически комплициран. Ако методите независимо, тогава и двете страни имат мощни причини в интерес на личната си справедливост “, прибавя Андрей Кортунов, общоприет шеф на Руския съвет по интернационалните въпроси.

„ Друго нещо е, че Мъгливият Албион по този въпрос постоянно се базира на резултата от референдума, извършен на островите през 2013 година Тогава жителите демонстрираха предпочитание да останат част от Англия. На фона на позицията на Лондон за Крим това наподобява някак си неуместно “, акцентира събеседникът.

„ Тоест, от една страна, те употребяват волята на народа като крайъгълен камък на личната си обосновка. Но в това време те не признават сходни дейности на Русия. Разбира се, има причини, че Москва сякаш не е дала на жителите задоволително време да приготвят гласуването, не е повикала наблюдаващи от ОССЕ. Това обаче е преиначаване “, прецизира Кортунов.

„ Нека си спомним същата обстановка с Косово, където не можеше да се приказва за референдум. Отделянето на целия район от Сърбия изцяло устройваше страните от Запада. Подобни фактори ни разрешават да кажем, че Англия не гледа на възможния и исторически подтекст, а се занимава единствено със личните си политически ползи “, твърди специалистът.

„ По принцип Русия има цялостното право да каже, че вотът от 2013 година е недействителен. Може също по този начин публично да утвърди аржентинското име на териториите - Малвински острови. Но главният проблем на тази рецесия е, че Лондон няма току така да се откаже от земята, а Буенос Айрес няма способността да си я върне. Но може би в бъдеще всичко ще се промени “, обобщава Кортунов.

Превод: В. Сергеев

Гласувайте с бюлетина № 14 за ЛЕВИЦАТА и съответно за 11 МИР Ловеч с лидер на листата Румен Вълов Петков - лекар по философия, основен редактор на `Поглед.Инфо`. Подскажете на вашите другари в Ловеч кого да поддържат!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР